21 heinäkuuta 2013

Harviestoun Ola Dubh ja Ola Dubh 30

"It all started on a sunny day on October 5th, 1983...." 
Näin alkaa laatuoluiden luojan Ken Brookersin tarina. Yksi kyseisistä laatutuotteista on 2000-vuonna alkunsa saanut Harviestoun Old Engine Oil. Tämä skotlantilainen porter on Ola Dubh-sarjan perusta. Ola Dubh (Gaelin kielellä musta öljy) oluet ovat kypsytetty tynnyreissä, joissa aiemmin on kypsytety Highland Park tislaamon viskiä. Tämä "sarja" sai alkunsa vuonna 2007 ja oli ensimmäinen olut, jonka pullot olivat numeroituja ja kypsytetty tietyn viskitislaamon tynnyreissä.

Oman varaston "Dubhit" perhekuvassa

Harviestoun Ola Dubh 30, 8%

Oluen perustana on siis käytetty Old Engine Oil porteria, joka on pantu 10,5%:ksi. Käyteyt humalat ovat Galena, East Kent Goldings ja Fuggles. IBU 40. Pullon mukaan tuote sisältää ohraa, kauraa ja vehnää. Tämä olut on kypsytetty 6kk tammitynnyreissä, joissa on aiemmin kypsytetty Highland Parkin 30yo single malt viskiä. Tämä on siis "limited edition"-sarjaan kuuluva ja valmistetaan pienissä erissä. Aika lupaavaa eikö? Katsotaan, nuuskitaan ja maistetaan. Pullotettu maaliskuussa 2009. Muutamia vuosia on siis saanut kypsyä pullossa.

T: Tästä löytyy hyvin viljaa. Paahtunutta ja miedosti savuista viljaa. Aamiaismuroja, imelää makeaa mallasta, kahvia, tummaa suklaata, paahtoleipää ja pähkinäsekoitusta. Mämmiä. 
M: maltaisuus ja viljaisuus tulee heti paahtuneen leipämäisyyden ja mämmin kanssa. Tummaa suklaata, imelää fariinisokeria, paahtoleipää, ruisleipää, kuivaa hedelmää (rusinaa ja karpaloa), saksanpähkinää hunajaa ja pomeranssin kuorta. 
Hyvä olut kertakaikkiaan. Paksun tuhti ja oikein viljaisan leipämäinen. Kauraisuuden voi myös hyvin tunnistaa ja mielestäni oikein hyvä lisä tähän. Tämä tuo itselleni hyvin mieleen mämmin ja ainakin minulle hyvällä tavalla. Nautiskeltavaa.

Nautittu Ola Dubh 30

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti