30 heinäkuuta 2013

Redbreast 15yo, 46%

Irlantilaista Pure Pot Still viskiä, eli viskiä jossa on käytetty mallastetun ohran lisäksi mallastamatonta ohraa. Tämä perinteinen irkkutapa sai alkunsa verotuksellisista syistä 1800-luvun puolivälissä. Rahaa säästääkseen, tislaamot alkoivat käyttää mallastamattoman ja mallastetun ohran sekoitusta. Nykyisin näiden suhde on noin 60/40. Tätä menetelmää käyttää tänä päivänä vain yksi tislaamo, New Midleton Distillery, jonka omistaa Irish Distilleries.

Ohessa on maisteltuna Redbreast 12yo:n isoveli, Redbreast 15yo. Poikkeavuuksia iän lisäksi löytyy vahvempi alkoholipitoisuus (46%) ja kylmäsuodattamattomuus.


Redbreast 15yo, 46% (2013)

T: Pistävän öljyistä ja raakaa viljaa tuoskussa. Ensin tuli mieleen new make-tyylinen raakamaisuus. Sitten aukeaa makeampaa tuoksua kypsien uuniomenien muodossa. Hieman kanelia. Paljon bourbonmaista tuoksua. Raakaa lakattua tammipuuta ja vaniljaisuutta. Tässä on pientä vivahdetta josta pidän. Tuoksu asettuu pienen lasiajan jälkeen ja paranee.

M: Hieman ruosteen vivahteinen metallisuus ja lääkepastillimaisuus tulee ensinnä mieleen. Aika lääkemäinen makuprofiili. Lakritsia, anista, mentholia ja hieman greipin vivahdetta. Päärynää ja appelsiinia. viljaisuutta on taustalla. Jälkimaku on hieman suuta kuivattava ja hitusen kuivan appelsiininen.

Aika erilainen tapaus kuin "tyypilliset" skotit. 15-vuotiaaksi yllättävän raaka tuoksultaan ja maultaan, mutta tavallaan tuoksussa on mukavaa raakaa viljaisuutta ja hedelmäisyyttä. Pure pot still- tyylin voi siis aistia tästä tisleestä. Suutuntuma on koko ajan ytimekäs, ei liian vaisu, eikä liian voimakas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti