01 elokuuta 2013

BenRiach 27yo 1984 Peated, PX Sherry Cask #1052, 50,7%

Kyseessä siis Benriachin 27-vuotias turpeinen ja Pedro Ximenez viimeistelty 1984-vuoden tisle. Tämä kuuluu Benriachin single cask julkaisuihin joita julkaistaan erissä. Pullotettu heinäkuussa 2012 ja yksi 258:sta pullosta, jotka saatiin tynnyristä numero 1052. Vuonna 2012 julkaistun SC-sarjan tynnyreitä oli kaikkiaan kymmenen ja nämä oli kaikki erilailla viimeistelty tai kypsytetty. Katsotaan mitä tämä "käsin valikoitu tynnyri" sai aikaan.

T: Lämpimän turpeinen ja kermatoffeinen. Aika hienostuneet kerrokset. Löytyy turpeista savuisuutta ja samalla leveää mausteisuutta kahvin, toffeen, suklaan ja rusinaisen sherryn muodossa. Hienosti tulee sherry taustalla. Ikäänkuin savu ja sherry taistelisi kumpi tuoksu on parempi, mutta nämä ovat kuitenkin niin tasavertaisia, että sulautuvat sopivasti yhteen antaen tilaa toisillensa. Hengitettyään hieman, sherryisyys saa lisää ulottuvuuta ja kahvisuus korostuu hieman.

M: Turve ja potkiva savu valtaa makuaistin ensimmäisenä. PX tulee hieman jälkikäteen mukaan makeana rusinana, kuivana viinimäisyytenä ja hieman happamana luumuisena jälkimakuna. Alussa siis turve, välissä turvesavu ja sherrymaku, näiden jälkeen avautuu mausteisuutta ja viinimäisyyttä ja lopussa savuisuus jää pyörimään kaiken muun rinnalle. Pitkä jälkimaku.

Kohtalaisen monipuolinen viski. Kyse on aika voimakkaasta viskistä ja ei niin helposta. Nyt juuri ei löydy mitään niin sopivaa verrokkia tälle kaapista, jotta voisi hieman rinnan maistella. Ihan hyvät fiilikset kuitenkin jätti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti