08 elokuuta 2013

Springbank 13yo 1999/2012, Dimensions, cask #123, 53,5% (Duncan Taylor)

Duncan Taylor Dimensions- sarjaan kuuluva pullote, joka on tislattu syyskuussa 1999 ja pullotettu lokakuussa 2012 tynnyristä #123. Dimensions- sarjasta mainittakoon, että kyseisen sarjan viskit ovat kaikki single caskeja, kylmäsuodattamattomia, tynnyrivahvuisia, eikä niihin ole lisätty karamelliväriä. Kyseiset viskit myös kypsytetään kunkin tislaamon omissa varastoissa, joten niillä on paremmat edellytykset säilyttää tislaamon oma luonteensa tuoksussa ja maussa.
Viskin väri on erittäin houkutteleva ja antaa viitteitä vahvasta sherryisyydestä. Tämä yhdistettynä yhteen suosikkitislaamoistani, Springbankiin, antaa odottaa tältä paljon.
Tämä on siis kylmäsuodattamaton, luonnollisen värin omaava ja tynnyrivahvuinen 13-vuotias Springeri. Yes please! Pienenä vertailukohteena (hyvin pienenä) pidän rinnalla Springbankin uusimpia pullotuksia Springbank CV:tä, jolla koitan löytää yhtäläisyyksiä nuoreen, kirpakan viljaisaan ja öljyisiin Springbankin omiaismakuihin.

Springbank CV (vasemmalla) sekä DT Dimensions lasissa ja pullossa

Duncan Taylor Dimensions, Springbank 13yo 1999/2012, cask #123, 53,5%

T: Tätä voisi nuuhkia pidempäänkin... Juuri niitä aromeja mitä oletin ja kaipasin. Vahvaa sherryä ja Springbankin omia piirteitä. Vahvaa kaakaota, mokkaa, nahkaa, kenkälankkia, Punamustaa hedelmäisyyttä (punaisia rypäleitä, luumua ja uuniomenaa), paahdettua mallasta, öljyisiä ohrasuurimoita ja kuivaa savuista turpeisuutta, joka on nätisti taustalla. Nyt olen lähellä täydellistä viskin tuoksua, joka miellyttää suuresti. Lasista leijailee hieman etäämmällekin tummaa suklaata ja vanhaa nahkaista sherryä. Paahtunut sherryisyys antaa mielikuvaa jopa paljon vanhemmasta tisleestä, mutta Springankin nuoren viljan öljyinen tuoksu tuo myös nuorekkuutta. Nam.

M: Voimakas kuiva ja hieman pippurinen sherryisyys iskee heti alusta. Vaikka pientä kirpeää öljyisyyttä on alusta asti mukana, on suutuntuma hyvin kuiva. Nahkaisia, suklaisia ja kahvisia makuja yhdistyy öljyiseen ja tummien raakojen sekä kypsien hedelmien sekaan. Samalla aistii myös taustalla kuivaa nuorehkoa ja tammista savuisuutta, hieman raa'ahkoa maltaisuutta, vaniljaa, taateleita, rusinoita ja kahvia. Jälkimaku on erittäin pitkä, hyvin kuivattava ja sherrytynnyrinen. Mausteisuutta ja mietoa savuisuutta jää pyörimään suuhun. Hedelmiäkin löytyy uuniomenan ja karamellisoidun banaanin muodossa.
Hyvää on.

Tämä viski maistui oikeastaan aikalailla siltä, miltä kuivittelinkin sen maistuvan. Väri on erittäin kauniin tumma ja antaa vihjettä jo tulevasta. Tuoksu on ehkä hieman lupaavampi kuin mitä maku tuo tullessaan, mutta maussakin on kohtalaisen tasapainoisesti kuivattavaa sherryisyyttä, nuorta hedelmäisyyttä, kuivaa savua ja  makeahkoa mausteisuutta. Vesilisä toi tuoksuun ja makuun hieman happamuutta, korosti hedelmäisyyden kirpeyttä ja taittoi hieman kuivuutta makeammaksi. Vahva, tyylikäs ja hyvin ominaispiirteitä säilyttänyt pitkän jälkimaun IB Springbank.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti