31 elokuuta 2013

Traquair Jacobite Ale, 8%

Traquair House Brewery sai alkunsa vuonna 1965 Traquair kartanossa, Skotlannissa. Perustaja Peter Maxwell Stuart käytti vanhoja 1800-luvun kotimaisia panimolaitteita, jotka oli alunperin hankittu kartanon oman oluen valmistukseen. Nykyään muutamien erikoiserien lisäksi valmistetaan kahta vakio-olutta, Jacobite Ale ja House Ale. Näistä nyt maistossa Jacobite.
Tämä olut on pantu alunperin juhlistamaan 1745 vuoden Jacobiten kapinaa Iso-Britanniassa. Olut oli niin suosittu, että se sai paikkansa perusvalikoimaan. Valmistus perustuu 1800-luvun alkuperäiseen reseptiin, jossa oluen maustamiseen käytettiin korianteria. Oluen perustietoina väri 80 EBC, katkeroaineet 25 EBU, maltaina pale ale ja kristallimaltaat sekä humalointina East Kent Goldings humalaa.
En löytänyt mainintoja, käytetäänkö korianterin lehtiä vai siemeniä. Ainakin ruuanlaitossa nämä antavat aika erilaisen maun. Korianterihan on yksi pääainesosista esim. Curry-mausteseokessa ja Garam Masalassa. 

T: Pirteä metsäinen humalaisuus, korianteria ja luostariolueille tuttuja hiivaisia ja imeläisiä vivahteita. Banaania, nurmikkoa, sitruunaa ja kylmää mallasta. Runsas ja hienostunut nenätuntuma. 

M: Suun täyttävä paksu ja tasapainoinen hieman kotiolutmainen tuntuma, korianterilla höystettynä. Miedosti humaloitu, hitusen suolainen, banaaninen ja jauhoinen maku. Mietoa paahtuneisuutta. Maku on aika laimeahko väriin ja tuoksuun verrattuna. Hieman metsäistä mausteisuutta ja sitruksisuutta. Jälkimaku on lyhyt ja tuo hieman paahtunutta humalaisuutta.

Korianteri tuo varmaan tähän hieman sitruksista ja banaanista vehnämäisyyttä. Korianteriahan käytetään myös joissakin Belgialaisissa vehnäoluissa. Olen tätä maistanut aiemmin vuosia sitten ja mielikuva oli parempi. Nyt jäin kaipaamaan syvyyttä ja voimakkaampia makuja nyt sen ollessa hieman yksinkertainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti