28 elokuuta 2013

Tarina koristetynnyristä kokeilutynnyriksi

Fuengirolassa käydessäni poikkesin paikallisessa Lauantaisin järjestettävissä markkinoilla. Nämä ovat käytetyn tavaran markkinat, eli voitaisiin kutsua jonkinlaiseksi kirpputoriksi. Siellä kiinnitin huomitota myynnissä olleeseen pieneen tammitynnyriin. Hetken pähkäiltyäni ja hintaneuvottelun jälkeen päätin ostaa kyseisen tynnyrin koristeeksi. Tynnyri on 5l tilavuudeltaan ja sen sisällä on aiemmin ollut Sherryä. Tynnyristä maksoin 10e. Mielestäni hyvä hinta kivalle koristeelle. Tämä on kuitenkin ns. tarjoilutynnyri, mutta sitä ei ole parafinoitu, vain lakattu päältä. Tämä kuitenkin vaikuttanee jonkin verran mahdolliseen kypsyttämiseen (ehkä hidastaen?).

Kotiin päästyäni aloin hieman mietiskellä josko tynnyristä olisi vielä kypsytykseen, tai edes finistelyyn. Aloin tutkia paremmin tynnyrin kuntoa niin ulkoa kuin sisältäkin. Vanteet olivat jo aika löystyneet ja muutoinkin tynnyri näytti aika kuivahtaneelta. Toisin sanoen, se pitäisi ainakin turvottaa ensin ja katsoa kuinka se vuotaisi tämän jälkeenkin. Sisällä oli myös jonkin verran murusia, ainakin ropinasta päätellen. Koputtelin tynnyrin ulkokuorta ja tavaraa irtosi lisää. Tynnyrin sisään oli mahdoton nähdä pienestä täyttöaukosta, edes taskulampun kanssa.
Tein päätöksen, että avaan tynnyrin osiin ja yritän hieman putsata ja kunnostaa sitä. Sen jälkeen voisi tehdä vuototestit ja päätöksen kannattaako tynnyrissä mitään koittaa kypsyttää.

Naputtelin varovasti toisen puolen pannat irti tynnyristä. Nämä lähtivät aika helposti, yksi niistä oli jo löysänä ennen naputtelua. Tämän jälkeen alkoi tynnyri elää saumoistaan ja sain päädyn irti. Kun pääty oli irrotettu niin tynnyri lähti "aukeamaan". Tynnyrin sisällä oli "vatsaosuudella" kuivunutta viiniä. Toiselta puolelta tynnyri oli kauniin paahtuneen värinen ja hyvin puhdas muutoin. Tuoksu oli todella hyvä. Kuin hyvä vanha Sherryviski. Ajattelin hieman raaputtaa vanhoja pinttymiä pois ja putsata kevyesti koko tynnyrin. Jämät lähti ilman kovia ponnisteluja pois, jonka jälkeen alkoi tynnyrin kasaaminen. Vastakkaisessa järjestyksessä ja varovasti sovittaen asensin vanteet takaisin paikoilleen ja naputtelin kevyesti vastakkaisilta suunnilta vuorotellen. Kaikki osat loksahti hyvin paikoilleen ja oli aika tehdä turvotus ja vuototestit.

Tynnyri säsältä

Alkuun tynnyri vuoti kuin seula. Vähän joka puolelta. Muutaman tunnin jälkeen alkoi tynnyri kuitenkin olla jo muokattavissa ja koputtelin sitä saumoista ja vanteista eri puolilta puuvasaralla. Vuodot alkoi tyrehtyä ja annoin tynnyrin seistä vielä 15h vedet sisällä. Vuodot loppuivat täysin jolloinka ajattelin, että tässä voisi oikeasi kokeilla jotakin hifistelyä.

Tynnyrin turvotus ja vuototesti

Mutta mitä tynnyrin sisään? Vihtoehtoina  voisi olla Lambic, punaviini, konjakki, bourbon tai skottiviski. Näistä tietysti kiinnostavin itselle olisi viski. Ongelmana olisi vain päättää millaista viskiä sisään laittaisi. Sen olisi hyvä olla mahdollisimman vahvaa alkoholipitoisuudeltaan ja mielellään vain ex-bourbon kypsytetty. Tämä kuullosti kalliilta, sillä pitäisihän tynnyriin saada kuitenkin ainakin 3-5l viskiä. Sitten juolahti mieleen.... Deanston! Muistlelin, että kaapista löytyy muutama litra Deanston Virgin Oak-viskiä. Tämä on yli 46% ABV, kylmäsuodattamaton, ja kypsytetty vain bourbontynnyreissä. Ja kaikenlisäksi se on halpaa ja nuorta viskiä. Lisäkypsytys ei varmaan tekisi pahaa.

Valmis täytettäväksi

Siinä se nyt sitten on. Kaksi litraa Deanstonia upposi tynnyrin sisään (ei ollut enempää tähän hätään). Tynnyri saa lepää nyt x-aikaa ja katsotaan joidenkin viikkojen päästä millaista vaikutusta alkaa tapahtumaan. Kuvista näkee alkuperäisen värin ja lisäksi jätin tietty pienen tilkan alkuperäistä tislettä pulloon. Näin on hyvä verrata sitten kun h-hetki koittaa. Saa nähdä mitä tulee, mutta vaikkei tulisi mitään, niin hauskaa tämä oli ja kustannuksetkaan ei paljoa tuntuneet. Ei se kovinpaljoa pahemmaksikaan voi muuttua ;D

Tynnyri täytettynä kuvan Deanstonilla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti