08 joulukuuta 2016

Alkosta: Teerenpeli Suomi 100 Juhlaviski


Mitäs siitä nyt onkaan, noin 15 vuotta, kun teerenpeli aloitti tislaamisen Lahdessa vuonna 2002. Valikoimiin on tullut useampia viskejä, mm. kymmenvuotias viski, joka kantanee nykyisillään lippua. Omasta mielestäni Distillers Choice Kaski on edelleen Teerenpelin paras viski. Mutta miltäs kuulostaisi turpeinen Teerenpeli?

Eipä ole varmaan yhtäkään keskustelua suomalaisporukalla käytynä, jossa ei olisi tupsahtanut maagiset "oispa turpeista" esille. Eikös Bull Mentulakin halajanut "oispa turpeista", vai mitenköhän se meni....

Mitenkäs Teerenpelillä menee nykyään? Ymmärtääkseni varsin mukavasti. Mikäli en väärin muista, otettiin tislaamon lajennus käyttöön 2015 lopulla. Tämän myötä maksimikapasiteetti kasvoi 100 000 litraan vuodelta, joka on jo varteenotettava määrä. Uudella tislaamolla on 3000-litrainen wash-tislain ja kaksi 800-litraista spirit-tislainta. Lahden Taivaanrannan tislaamolla on lisäksi alkuperäiset pannut (1500 ja 900 l), joilla jatkossa tehdään erilaisia kokeiluja.


Ja nyt olisi sitä turpeista tarjolla, kun Teerenpeli valmisti 100-vuotisen Suomen kunniaksi juhlaviskin Teerenpeli Suomi 100. Kyseinen viski on valmistettu käyttäen nimenomaan suomalaista savumallasta. Täysin turpeistettu mallas ja kypsytykset bourbon- ja sherryviskitynnyreissä. Tarkasta iästä ei ole minulla tietoa, mutta muistelisin kuulleen, että osa on kypsynyt 4 vuotta bourbontynnyreissä, jonka jälkeen kuukausia sherrytynnyreissä, kun taas osa on yli 4 vuotta kypsynyt sherrytynnyreissä.

Tuote tuli jo Alkon verkkokauppaan, josta se on tilattavissa 77,9 € hintaan. Käsittääkseni kokonaispullomäärä on noin 5000 pulloa.Teerenpeli Suomi 100 Juhlaviski, 43%

Tuoksussa selvä tervainen turpeisuus, joka tuo mieleen hiilloksen nuotiolla ja vanhan laivan puukansitunnelmaa. Makea metsäinen vivahde ja mieto appelsiinisuus. Aavistus mentholiakin näyttäytyy. Pehmeä ja kutsuva tuoksu.

Maussa ensimmäiset siemaukset tuo puhtaan makean ja kevyen tervaisen savumaltaisuuden, jota kyyditsee kevyt hilloinen hedelmäisyys. Turve on makeaa ja nuotiosavuista. Ei täysin puhdasta, vaan seassa kevyttä maaperäisyyttä (noknilaista metsäisyyttä). Suutuntuma on keskitäyteläinen ja kevyen öljyinen, sekä pehmeä. Etenkin jälkimakua kohden pehmeä hedelmäisyys miellyttää ja syrjäyttää lopussa makean tervan. Perushyvä turveviski, makealla twistillä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti