28 helmikuuta 2015

Pyynikin KDC #V****gate Stout

Yhteisjulkaisu Mushimalt & JaskanKaljat

Taannoisen viskikohun jälkeinen sato on nyt poimittavissa pullon muodossa. Arvioitavana on Pyynikin Käsityöläispanimon valmistama KDC #V****gate Stout, jonka idea syntyi viskikohun myötä. JaskanKaljat-blogin Jaska ja minä pohdittiin yhdessä millaista olisi laadukas suomalainen olut kypsytettynä laadukkaan suomalaisen viskitislaamon tynnyrissä ja koska kuriositeetti nousi niin korkeaksi, oli tuumasta ryhdyttävä toimeen. Olimme yhteydessä Pyynikin käsityöläispanimoon ja Kyrö Distillery Companyyn, jolloin idealle saatiin toteuttajat.

Olut on tyyliltään stout, jonka mallaspohjaan on lisätty perusmaltaiden lisäksi paahdettua ohraa, ohrahiutaleita, vehnäjauhoja ja vehnämallasta. Humaliksi valittiin Challenger ja Target ja katkerot jätettiin hieman alemmas, noin EBU 20:een. Hiivana käytettiin britti-stouthiivaa. Tämä herkkuliemi laskettiin lopuksi Kyrö Distillery Companyn noin 30 litran viskitynnyriin (valkotammea), joka aiemmin sisälsi ruistislettä. Itseasiassa ei mitä tahansa ruistislettä, vaan noin neljä kuukautta kypsytettyä KDC # - ruistislettä, jota oli saatavilla Olutexpo 2014 -tapahtumassa. Oli muuten hyvää ruistislettä.

Kuva: Harri Metsäjoki

Tynnyri oli kotoisin Espanjasta ja sen sisäpinta oli poltettu soveltuakseen paremmin juomien kypsyttämiseen. Tynnyrissä olut sai kypsyä seitsemän viikon ajan ennen pullotustaan. 30-litran tynnyristähän ei montaa pulloa irtoa, mutta ne mitä tuli on taattua herkkua ainakin paperilla. Kohta nähdään onko tästä oikeasti herkuksi. Nyt hiljentykäämme maistelemaan....

Pyynikin KDC #V****gate Stout, 6,8% (batch 1)

T: Tuoksu on tumman kahvinen ja kaakaoinen. Tummaa kaakaojauhoa. Alkuun löytyy myös ripaus metallisuutta, jonka yhdistän enemmän portereihin. Lasissa rauhoituttua avautuu vaniljaa, paahdettua maltaisuutta ja lakritsisuutta. Tumma suklaisuus ja kaakaojauhoisuus on miellyttävää.

M: Maussa huomaa selkeästi tynnyrin tuomaa syvyyttä. Pehmeämpi suutuntuma kuin tuoksun ja ulkonäön perusteella antoi odottaa. Vaniljaista ja makeaa maltaisuutta, jossa myös kookoksista ja kauraista mausteisuutta. Tumma suklaa tulee etenkin jälkimaussa esille. Suuhun jää pitkään pyörimään paahdettua tummaa sokerisuutta (muscovado), tummaa suklaata, taatelia ja viikunaa. Jälkimaku on aika hyvä.


Ei pääse ihan parhaiden bourbontynnyrikypsytysten tasolle mitä olen maistanut, mutta toisaalta ei tämä olekaan bourbontynnyristä. Jää mietityttämään, olisiko lisäaika tynnyrissä paikallaan, vai kenties pullokypsytystä. Jälkimmäisen voi tietenkin helposti vielä kokeilla. Hieman ennen jälkimakua alkaa tämän oluen paras osuus, joka kivasti jatkuu loppuun saakka. Runkoon hiukan lisää paksuutta, niin voitaisiin olla melko huipulla. Paras suomalainen tynnyrikypsytetty olut! (oliko niitä muita?;))


Tuleeko myyntiin? Nyt maistelussa oleva erä oli kooltaan erittäin pieni, josta ei juuri myyntiin taida riittää. Seuraava pieni erä on onneksi kuitenkin jo kypsymässä ja koitetaan saada jossakin vaiheessa sellanen satsi, että kourallistakin suurempi porukka pääsisi tätä maistamaan. Pyynikin Käsityöläispanimolla on kiinnostusta valmistaa olutta isompi erä, jolla täytettäisiin isompi tynnyri ja näin nollen saataisiin erä myyntiin. Jäämme siis mielenkiinnolla odottamaan tulevaa.

p.s. tsekkaa myös JaskanKaljat blogista Jaskan mietteet oluesta.

10 kommenttia:

 1. Täydellisen naurettavaa julistaa olut parhaaksi suomalaiseksi tynnyrikypsytetyksi olueksi, ellei ole edes maistanut yhtä ainoata muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on kyllä hemmetin naurettavaa, varsinkin kun tarkoitan tällä omaa mielipidettäni. Jos olen itse maistanut vaikkakin yhden, niin enkö sillon voi julistaa sen parhaaksi?

   Poista
  2. Tietysti voit tehdä mitä haluat, mutta aika pelleltä se vaikuttaa. :)

   Poista
  3. No sovitaan näin, että on perusteltua sanoa kyseisen korkeintaan keskinkertaisen panimon kehnossa tynnyrissä hyvin lyhyen ajan pidetyn oluen olevan parempaa kuin maistamatta olevat laatutisletynnyreissä kypsytetyt huippuoluet kuten Hanniku, Plevnan BW, Pesäpuun batchit, Teerenpelin Viskistout, Äkäpukki jne.

   Uskottavavia mielipiteitä.... ;)

   Poista
  4. Noh, olisi varmaan pitänyt selkeämmin ilmaista, että paras suomalainen tynnyrikypsytetty olut, jonka MINÄ olen maistanut. Sitä tuossa tarkoitin. Olen aiemmin maistanut vain Pesäpuun jonknu batchin (en muista tarkkaan mikä batch), mutta se ei ainakaan tälle pärjännyt. Noita muita (mainitsemiasi) en ole maistanut. Toki olen maistanut aika monia tynnyrikypsytettyjä oluita muista maista, joten pystyn kyllä vertaamaan, koska on kyseessä hyvä tynnyrikypsytetty olut.

   Mutta kiitos palautteesta, lupaan jatkossakin ilmaista oman rehdin mielipiteeni.

   Poista
  5. Nyt kun muutkin ovat päässeet maistamaan, niin kyseinen tuote näyttää osoittautuneen Suomen huonoimmaksi tynnyröidyksi olueksi. ;)

   Poista
 2. Oot kyllä niin säälittävä arvioija. Juopon lisäksi pelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta, vaikka tuo ei kovin rakentavaa ollutkaan.

   Poista
 3. Anonyymi1/3/15 11:57

  Se on tämä kevät ja lisääntynyt valo, joka laittaa nämä pirikuukkelit liikkeelle luolistaan. Siinä missä reaalielämän kaverit ovat kaikonneet kyllästyttyään näiden nykyajan vamppyyrien mielialan heittelyihin aina keväisin ja syksyisin, on somesta tullut heille paikka keskustella muiden kanssa. Jos terveydenhuollon määrärahatilanne olisi toinen, olisi kyseiset hemmot nyt vuosihuollossa psykiatrisella. Onneksi kyse on kemiasta ja serotoniinitasojen heittely helpottaa ennen kesää :)

  VastaaPoista