02 maaliskuuta 2015

VYS Huomisen klassikot osa 3, Bowmore

Tusinalauantai. Vaan ei ole kyse tusinasta kananmunia, tai peruslauantaista, nyt oli kyse kahdestatoista Bowmoren pullotteesta, jotka Viskin Ystävien Seura tarjosi rahaa vastaan maistelutilaisuuteen. VYS Huomisen klassikot osa 3, Bowmore-kattaus, jossa pääsi perehtymään isommin tämän 1779 perustetun tislaamon viskeihin ja vielä reilusti vaikeammin käsiin saatavien tisleiden merkeissä.

Tasting pidettiin tuttuun tapaan ravintola Carelian juhlakellarissa, jonne noin 25-30 hengen seurue kokoontui lauantaina 28. helmikuuta kello 17 alkaen. Muistan kun kustu saapui sähköpostitse – alkuun ajattelin että huhhuh, kaksitoista kahden senttilitran annosta yhdessä kattauksessa! Sitten katsastin tarjonnan ja huomasin, että mukana oli mielenkiintoisia Feis Ile -pullotteita ja vielä mielenkiintoisempia Hand Filled -pullotteita. Jälkimmäisistä olen haaveillut pitkään ja nyt tilaisuuden auetessa, oli pakko tarttua tilaisuuteen.

Kuva illan kattauksesta. Kuva:VYS



Maistoin paikan päällä "vain" yhdeksää tusinan viskiä, sillä kolme viimeistä, Hand Filled kolmikko, pullotin samplepulloihin kotiin maisteltavaksi. Tämä siksi, että halusin oikeasti saada kaiken kyseisestä kolmikosta irti, koska olen ollut vakavissa aikeissa hommata kyseisiä pullotteita hyllyyn. Tiedän, että tällainen kahdentoista viskin kattaus ei anna oikeutta kattauksen viimeisille viskeille, vaan suu on tuossa vaiheessa jo niin marinoitu, että johtopäätöksien lopputulos saattaa toisissa olosuhteissa olla aivan jotain muuta. Tämä samplepullotus oli puhtaasti oma päätökseni ja mahdollista, sillä maistelutila ei ole anniskelualuetta.

Tämän lisäksi kolme ensimmäistä viskiä, travel retail -sarjalaiset, maistoin melko ohimennen, sillä nuo olivat jo entuudestaan tuttuja itselleni. Tein lähinnä pientä vertailua muuhun kattaukseen, joka tarjosi itselleni ne mielenkiintoisimmat pullotteet.

Perus briiffauksien jälkeen tasting aloitettiin ravintolan tarjoamalla mystery samplella. Tusina muuttui siis kolmeksitoista viskiksi, joten ei meillä juomiset loppunut kesken. Tämä mystinen viski osoittautui itselleni aika haastavaksi, sillä tuoksu oli mielestäni jopa hieman...öh, epämiellyttävä. Juustoista hikisukkaa ja käynyttä hedelmäisyyttä. Maku ei onneksi aivan samoilla linjoilla ollut, mutta sen omituisen hedelmäkarkkinen ja parfyyminen maku ei miellyttänyt sekään. Heitin arvaukseni kehiin, että nyt on pakko olla kyse jostakin muusta kuin skotlantilaisesta. Ranskalainen juustokellarissa kypsytetty viski oli oma veikkaukseni.

Juustoisen ihmeen jälkeen päästiin Jarkko Nikkasen ohjaamana varsinaisen kattauksen pariin, joka näytti oheisen kuvan mukaiselta. Kattaus oli jaettu kahtia ja ensimmäisen kuuden viskin jälkeen oli muutaman tunnin tauko ruokailun kera.

Kuva: VYS

Kolme ensimmäistä viskiä on nykyisestä Travel Retail -sarjasta ja olivat entuudestaan minulle tuttuja. Black Rock, 40% on lähteistä riippuen täysin/suurimmaksi osaksi ensimmäisen täytön sherrytynnyreistä. Gold Reef, 43% on puolestaan suurimmaksi osaksi ensimmäisen täytön ex-bourbontynnyreistä ja 17-vuotias White Sands, 43% on 100% ex-bourbontynnyreistä. Nämä maistoin siis vain ohimennen pienet siivut ja vertasin tuoksultaan muuhun kattaukseen. Mikään änistä ei aiheuttanut edelleenkään viboja, vaan olivat jokseenkin ympäripyöreitä. Black Rock erottui voimakkaammalla makeudellaan tuoksuista. Muutoin hieman nuorehkon oloisia.


Travel retail -kolmikon jälkeen päästiin itse asiaan. Vuorossa oli kuusi kappaletta Feis Ile -pullotetta, joita nykyään on melko mahdotonta saada samaan pöytään ilman merkittävän paksua lompakkoa. Nämä pullotteet on siis pullotettu Islayn saaren juhlsapullotteeksi ja on ollut saatavilla tislaamolta juhlien ajan. Tarjolla oli yleensä melko rajallinen määrä pulloja.

Ensimmäisenä maistoon otettiin Feis Ile 6yo 2006, 57,4%. Tämä on vuonna 1999 tislattu ja 2006 pullotettu kolmesta ensimmäisen täytön ex-bourbontynnyreistä. Pullomäärä oli 600 pulloa. Tämän tuoksussa oli makeaa viljapölyä ja tuoretta bourbontynnyriä, jonka mukana kivan puhdas turpeisuus ja mieto herukka. Maku oli voimakkaan turpeinen ja puhtaan bourbontynnyrimäinen. Nuoruuden huomaa, mutta se on plussaa tämän turpeen kanssa. Aika kivan rehti tuore ex-börbönläinen.


Feis Ile 7yo 2007, 57,1% oli puolestaan pullotettu vuonna 2007 700 pullon verran kahdesta ensimmäisen täytön sherrytynnyristä. Tuoksultaan tämä oli huomattavan paljon toffeisempi ja kahvisempi kuin edellinen. Punaista marjaisuutta. Maku tietysti täysin erilainen kuin bourbontynnyrin tuotos. Kuten tuoksussa, toffeeta, kahvia ja nahkaa. Aika kireä sherryisyys. Nuoren iän huomaa tässäkin. Edellinen jätti näistä paremmat fiilikset.



Feis Ile 8yo 2008, 57,4% veti pisimmän korren alkupuolen kattauksesta. Se oli 800 pullon verran pullotettu vuonna 1999 tislattu ja kolmessa limousin oak -tammitynnyrissä (ranskalaisia viinitynnyreitä) kypsytetty viski. Tämän tuoksussa oli enemmän punaista marjaisuutta ja vähemmän toffeeta kuin 7-vuotiaassa. Hieman enempi hedelmäisyyttä ja kukkaisuutta löytyi myös.Maku oli edellistä lähempänä, mutta silti aika erilainen. Toffee ja mieto suolaisuus oli korvautunut tuoreilla hedelmillä sekä kuivemmilla hedelmillä varsinkin jälkimaussa. Tämä oli näistä kolmesta Feis Ile -pullotteesta paras. Kuivan mausteinen. Muistuttaa makeassa sherrytynnyrissä kypsytettyä viskiä.


Alkukattauksen TOP-3:

1. Feis Ile 8yo 2008, 57,4%
2. Feis Ile 6yo 2006, 57,4%
3. Feis Ile 7yo 2007, 57,1%

Ensimmäisen kattauksen oma top-3 näytti yllä olevan listan mukaan ja näiden jälkeen oli vuorossa kahden tunnin tauko ruokailuineen. Ruokana tarjoiltiin Carelian Entrecote ranskalaisten ja salaatin kera. Pihvi oli oikein maukasta, mutta ranskalaiset tuntuivat hieman överisuolaisilta. Tavallaan todella hyvää, mutta en tiedä vaikuttiko viskit vai mikä, mutta suola puski hikeä otsaan.

Ruokailun ja suuhuutelujen jälkeen jatkettiin Islay-juhlien merkeissä, sillä seuraavat kolme viskiä oli vielä juhlapullotteita.



Bowmore 9yo Feis Ile 2009, 57,1% oli pullote, jota oli pullotettu 900 pulloa vuonna 2009. Tässä oli sovellettu edellisten kypsytyksen kaikkia muotoja, eli se sisälsi yhden sherrytynnyrin, kahden bourbontynnyrin ja kahden viinitynnyrin kypsyttämää viskiä. Tuoksussa turpeisuus tuntuu olevan hieman ujompaa kuin edellisissä kolmessa Feis Ilessä. Tilalla oli enemmän hedelmäistä lehtisyyttä ja makeaa viinisyyttä. Maku alkuun makea, mutta kuivuu nahkean kuivaksi. Tanniinista kuivuutta. Makeaa eucalyptusta ja mietoa turvetta. Ihan ok, ei sen kummempi.



Seuraava iskikin näistä tähän mennessä mieleenpainuvimmin. 15-vuotias Feis Ile 2012, 55,4% oli tuoksultaan tummempi ja teemäisempi, jonka lisäksi löytyi mokkaisia piirteitä. Turvetta ja tervaa. Maussa reilusti enemmän turvetta ja tervaa kuin edellisissä. Mineraalisuutta ja hunajakanervaa. Hieno vahva sherryisyys, joka oli integroitunut hyvin. Tosi hyvä.

Feis Ile 2013, 56,5% oli näistä Feis Ileistä iäkkäin. Tämä 24-vuotias Bowmore on tislattu vuonna 1988 ja pullotettu 2013 ex-bourbontynnyreistä. Tässä sekoitin hienosti kaksi eri pullotetta. Nyt maistossa oli hieman tavallisempi NAS-versio, joka on pullotettu 2013 ex-bourbontynnyreistä. Tästä löytyy siis myös iäkkäämpi 24-vuotias versio. Tuoksusta löytyi herukkaista turpeisuutta ja puhdasta savua kohtalaisen miedosti. Mukavan vivahteikas. Maku oli lehtipensaisen raikas ja kirpsakan turpeinen, vaikka mistään savupommista ei ollutkaan kyse. Turpeisuus toi mukavaa raskautta kevyempään hedelmäiseen ja maltaiseen runkoon. Tämä maistui myös omaan suuhun aika hyvältä.



Löysin omat Feis Ile TOP-3 suosikkia näistä Islayn pullotteista oheisen mukaan:

1. Feis Ile 2012, 15yo, 55,4%
2. Feis Ile 2013, 56,5%
3. Feis Ile 8yo 2008, 57,4%


Seuraavat kolme pullotetta oli Hand Filled -pullotteita, joita en ole aiemmin päässyt maistelemaan. Nämä ovat siis tislaamolla paikan päällä käsin pullotettavia viskejä aina kulloisen tilanteen mukaan. Näitä on tähän mennessä ollut ainakin seitsemän pullotetta ja nyt mukana on ensimmäinen pullotettavissa ollut Hand Filled Cask# 23. 

Bowmore 1997/2013 Hand Filled Cask #23, 55,5% oli 1st fill sherrytynnyristä pullotettu 16-vuotias viski, jonka tuoksusta löysin tummaa moottoriöljyisyyttä ja paksun oloista aromikkuutta. Turve pukee vahvaa puolikuivaa sherryprofiilia mainiosti. Kevyt makeus, turve ja mineraalisuus on hyvässä harmoniassa. Maussa tulee heti laadukas kuivahko oloroso-sherryisyys. Erittäin maukas sellainen. Juuri sopiva kevyt makeus, joka kuivuu nahkaisen mausteiseksi kuivien hedelmien tanssiksi. Turve tuo upean raskaamman profiilin tähän. Tämä on todella hyvä. Helposti näistä kaikista paras omaan makuuni. 




Rima oli asetettu seuraavaa viskiä varten. Bowmore 1997/2013 Hand Filled, Cask #1215, 53,2%
Tämä 1997 tislattu viski on pullotettu 16 vuotiaana sherrytynnyristä numero 1215. Tämän tuoksu on edelliseen verrattuna selkeästi makeamman sherryinen. Tulee välittömästi mieleen PX-sherryn makea rusinaisuus ja luumuisuus. Turpeen maanläheisyys ei ole tässä niin esillä kuten edellisessä. Maussa on alkuun enemmän makeaa rusinaisuutta, mutta jälkimaku kuivuu hyvin nopeasti nahkeaan tammisuuteen. Turve ei ole tässä niin raskasta kuin edellisessä. Pehmeää kuivien hedelmien nektaaria. Makeamman sherryisempi ja puhtaampi kuin edellinen.





Bowmore 1997/2013 Hand Filled, Cask #961, 54,1% oli bourbontynnyristä pullotettu 16-vuotias. Nyt ollaan tuoksussa hyvin hedelmäisessä ja maltaisemmassa ex-bourbonmaailmassa. Turve on merellistä ja kuivan heinäistä. Sopivan puhdas turpeisuus, jossa tunkkaisuus ei vaivaa. Maku on mahtavan paksu ja hunajainen. Voitelee suun hedelmäisellä kermtoffeisuudella. Mineraalisuus pukee tätä hyvin ja turve tuo pientä rosoisuutta. Jälkimaku herkullisen pehmeä ja miedon mentholinen. 




Hand Filled -pullotteiden oma TOP-3 löytyi myös:

1. 1997/2013 Hand Filled Cask #23, 55,5%
2. 1997/2013 Hand Filled, Cask #961, 54,1%
3. 1997/2013 Hand Filled, Cask #1215, 53,2%

Näin sain päätökseen tämän muhkean Bowmore kattauksen, josta kuninkaaksi valitsisin mahtavanb sherryisen ja kuitenkin tasapainoisen Bowmore 1997/2013 Hand Filled Cask #23, 55,5%. Tämä oli rakkautta ensimaistolla. Palaset loksahtivat paikoilleen. Koko tasting oli kiva kokemus ja vaikka 12 viskin kattaus on mielestäni liian suuri (etenkin kun on mukana tynnyrivahvoja viskejä), niin tapahtuma oli läpikotaisin mukava. Kiitos näistä, seuraavia tastinkejä odotellessa. 

Ai niin, se ravintolan tarjoama hieman omituisempi mystery sample oli kuin olikin ranskalainen ihme: Elsass single malt, 40%. Ei jatkoon :)


8 kommenttia:

  1. Anonyymi2/3/15 10:29

    Milloin Suomen alkoholilaki on sallinut ravintoloista juomien ulosviennin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tila jossa viskiä maistellaan ei ole anniskelualuetta, joten lakia ei ole rikottu.

      Poista
    2. Heh, täällähän jotkut oikein kyttää ja etsimällä etsii nyt tuollaisia juttuja ;) Voi kunpa nämä lainkuuliaiset ihmiset olisivat tuolla "live-elämässä" pitämässä samanlaista jöötä. Mutta helpompi huudella täällä.

      Poista
    3. Pitävät minut ajantasalla ja vireessä :) Onhan se ajan kysymys koska mokaan ja virkamies vie minut linnaan kun tätä blogia kirjoittelen avoimesti. Noh, vitsi vitsinä. Taidan olla pieni murunen tässä palapelissä, että vaikka sähläänkin niin suurinta osaa ei kiinnosta :)

      Poista
  2. Sulla on Nikolas muuttunut (paremman sanan puutteessa) mielenkiintoisiksi nämä kommentointi palstat 😂. Huumorilla vaan suhtaudut jatkossakin näihin piipertäjiin niin hyvää tulee.
    Ja onhan se niin ettei silloin ole edes kunnolla menestynyt ellei kitisijöitä ja kriitikoita ole mukana pelissä.
    Hyvää jatkoa.

    VastaaPoista
  3. Sulla on Nikolas muuttunut (paremman sanan puutteessa) mielenkiintoisiksi nämä kommentointi palstat 😂. Huumorilla vaan suhtaudut jatkossakin näihin piipertäjiin niin hyvää tulee.
    Ja onhan se niin ettei silloin ole edes kunnolla menestynyt ellei kitisijöitä ja kriitikoita ole mukana pelissä.
    Hyvää jatkoa.

    VastaaPoista
  4. Anonyymi2/3/15 21:35

    Bowmorella oli Feis Ilessä 2013 tarjolla ns. normi festaripullote, jota oli pullotettu 1000 kpl. Lisäksi 1988 vintage 24 yo 51%, jota oli pullotettu 300 kpl. Kuvien perusteella näyttäisi, että olet sekoittanut tämä kaksi tuotetta keskenään jutussasi. Näin niin kuin vinkiksi : ) Jos ollaan oikein tarkkoja niin tuon hand filled tynnyrin nro 23 pullotus onnistui Feis Ilen aikaan, joten sehän on melkein kun Feis Ile pullo...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kato perhana, niinpä menikin. En muistanutkaan että tätä oli kahta erilaista ja raporttia tehdessä katselinkin väärän pullotteen tietoja. Kiitos huomautuksesta!

      Poista