22 maaliskuuta 2015

Amager & Great Divide kotitasting 3/2015


Kotitastingin teemaksi valikoitui tanskalainen Amager Bryghus ja amerikkalainen Great Divide Brewing. Neljä kappaletta oluita, kultakin kaksi, joista kolme imperial stouteja. Ei aivan tavallisia stouteja, vaan kaikilla on jokin pieni twisti. Yksi oluista on tynnyrikypsytetty barley wine. Amager on  minusta onnistunut oluissaan yleensä aika hyvin, Great Divide nauttii kovaa suosiota ja sen oluista monet on rankattu melko koville pisteille ratebeerissä.

Amagerin oluista mukaan otettiin Ruotsista ostetut Barrel Proof ja King of Kentucky. Molemmat ovat kypsytetty bourbontynnyrissä ja on alkoholivahvuudeltaan vahvoja. Barrel Proof on barley wine, joka on saanut nimensä viskiteollisuudessa käytetystä termistä, Barrel Proof, joka tarkoittaa tynnyrivahvaa viskiä (tässä tapauksessa bourbonia). Olut vietti entisissä bourbontynnyreissä viiski kuukautta jonka jälkeen se pullotettiin sellaisenaan.

King of Kentucky on tyyliltään imperial stout ja on niin ikään kypsytetty bourbontynnyreissä. Amagerin mukaan stout valmistettiin hieman makeammaksi ja hillitymmäksi humaliltaan, jonka jälkeen se tynnyröitriin tuoreisiin bourbontynnyreihin viideksi kuukaudeksi. Etiketti kertoo, että näitä ei suositella nautittavan yli kolmea päivässä. Ehkä.


Great Dividen ehdokkaiksi Ruotsista löytyi Yetin tuotesarjasta kaksi imperial stoutia, Chocolate Oak Aged Yeti ja Oatmeal Yeti. Yeti-sarjasta löytyy useampi erilainen imperial stout joilla useimmilla on jokin erikoisuus. Tässä tapauksessa ensimmäinen on nimensä mukaan suklaalla höystetty IS, jonka valmistuksessa on käytetty kaakaorouhetta ja mausteita. Tarkemmin mausteita ei avata, ainakaan etiketissä, tai kotisivuilla. Olut on kypsytetty tammilastujen kera, joten reilummin tammivaikutteita on odotettavissa.

Oatmeal Yeti on imperial stout, jonka valmistuksessa on käytetty kauraa ja rusinoita, joilla on perus Yetin pohjaan saatu pehmeyttä ja rusinaista makeutta. Molemmat Yetit kuuluvat seasonal-valikoimaan, joten niitä on tarjolla kausiluonteisesti. Täältä pääset tarkastelemaan Great Dividen oluita.Amager Barrel Proof, 9,5% (batch 708, bb:05/2019)

T: Maltainen ja tumman sokerinen. Alkoholi tuntuu kylmempänä puskevan läpi, mutta peittyy lämmetessä vaniljaisen tammitynnyrisyyden alle. Toffeista maltaisuutta ja kaurakeksiä. Ei herätä erityisiä tunteita.

M: Maku on maltainen, karamellisen makea ja tamminen. Alun jälkeen loppua kohden viinaisuus hieman häiritsee. Kivasti lämmittää, mutta jos olutta pyörittelee suussa, tulee alkoholi armottomasti esille. Loppuun vielä toffeinen nahkea katkeruus. Ei oikein toiminut.
Amager King Of Kentucky, 11% (batch 707, bb:05/2019)

T: Tuoksu on vaniljainen, kevyen paahteinen ja tamminen. Tummaa suklaata ja maitokaakaota. Bourbonin mausteisuus selkeästi ja kivasti läsnä Lämmetessä aavistuksen imelää makeutta.

M: Maussa tumma suklaa sekoittuu vaaleaan suklaaseen. Tummaa kaakaota ja paahteista mokkaisuutta. Makeaa mausteisuus on miellyttävää. Bourbonkypsytys on tässä mielestäni onnistunut. Suutuntuma on aavistuksen liukas ja ohut – saisi olla runsaammin kuohkeutta. Reilusti parempi kuin edellinen.
Great Divide Yeti Imperial Stout - Chocolate Oak Aged, 9,5%

T: Selkeästi kuivempi ja yrttisempi tuoksu kuin edellisissä. Kuivaa erittäin tummaa kaakaoisuutta ja kuivaa humalaa. Lämmetessä antaa maltaista ja kuohkeampaa tummaa suklaisuutta ja kermaisuutta. Humala on tässä tumman kaakaon kanssa aika hallitseva.

M: Makuprofiili on kuivahko ja paahteinen. Voimakasta hyvin tummaa suklaata ja tummaa raakaa kaakaomaisuutta. Suutuntuma on kuiva ja typistävä. Jälkimakuun jää mausteinen yrttisyys, humalaa ja vahvaa kaakaota. Jättää suun miedon kitkerän kuivaksi.
Great Divide Yeti Imperial Stout - Oatmeal, 9,5%

T: Kylmempää rusinaisuutta, jossa mietoa alkoholisuutta mukana. Olen aistivinaan myös vähän metallisuutta. Imelyyttä ja makeaa lakritsisuutta. Mustajuuri tulee mieleen. Muistuttaa jonkin verran belgityylistä aromimaailmaa.

M: Maussa on yrttistä makeutta. Paahteisuus on keskiasteista ja sen mukana tulee reilusti rusinaista hedelmäisyyttä. Humalan katkeruus tulee loppua kohden esille. Jotenkin ohuen tahmea stout... ehkä ei niin stoutmainen. Ei sytytä.Top-3 Amager vs. Great Divide:

1. Great Divide Yeti Imperial Stout - Chocolate Oak Aged
2. Amager King Of Kentucky
3. Great Divide Yeti Imperial Stout


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti