28 maaliskuuta 2015

Four Roses Small Batch Limited Edition 2014


Pitkästä aikaa otetaan bourboneja maisteluun. Kaapista löytyy muutama erittäin mielenkiintoinen bourbon jota en ole aiemmin maistanut. Kerrataan tähän alkuun vielä, että en vertaa bourboneita sellaisenaan esim. skotlantilaiseen single malt -viskiin, vaan bourbon ansaitsee oman arvosteluasteikkonsa. Itse pidän erittäin paljon laadukkaista bourboneista.

Maisteluun ensimmäiseksi otin hiljattain ilmestyneen uutukaisen, Four Roses Small Batch Limited Editionin. Small Batch Limited Edition (LE) on vuosittain julkaistu erikoispullote Four Rosesin Small Batch -pullotteesta. Nimensä mukaan se on huomattavasti rajatumpi julkaisu ja pullotettu tynnyrivahvuisena peruspullotteen 45% sijaan. Nämä LE:t on yleensä myyty loppuun melko nopeasti, sillä ne ovat niittäneet aika hyvää mainetta maailmalla erilaisissa kilpailuissa.

Alkoholipitoisuuden ja rajoitetun julkaisun lisäksi tämä tuote on myös reseptiikaltaan hieman erilaisempi. Kun tutkitan tarkemmin Four Rosesin reseptiikkaa, niin huomataan, että valmistajalla löytyy 10 eri valmistusreseptiä. Kaksi mäskireseptiä (mashbill) ja viisi eri hiivakantaa, joista saadaan siis kymmenen eri bourbonia. Nämä reseptit on nimetty kirjainyhdistelmillä kuten OESK.


Kirjainyhdistelmässä ensimmäinen kirjain vasemmalta lukien merkitsee valmistuspaikkaa, joka on aina O. Tämä merkitsee sitä, että bourbon on valmistettu Four Rosesin tislaamolla Lawrenceburgissa Kentackyssa. Seuraava kirjain yhdistelmässä tulee käytetystä mäskireseptistä ja on joko E, tai B. E:n resepti sisältää 75% maissia, 20% ruista ja 5% mallastettua ohraa. B puolestaan sisältää 60% maissia, 35% ruista ja 5% mallastettua ohraa. Jälkimmäinen on siis ns. high rye -resepti.

Kolmas kirjain yhdistelmässä tulee sanasta Straight, eli kyseessä on ns. Straight bourbon, joka tarkoittaa, että ne ovat vähintään kaksi vuotta kypsytettyjä ja jos ikä on alle neljä vuotta, on tämä ilmoitettava erikseen esim. pakkauksessa.

Viimeinen kirjain indikoi hiivakantaa, joita tislaamolla on viisi erilaista. K, O, Q, S ja V, joista K-kirjainta kuvaillaan rikkaan mausteiseksi ja täyteläiseksi, O-kirjainta kukkaiseksi, mausteiseksi ja keskitäyteläiseksi, Q-kirjainta hieman hedelmäiseksi, mausteiseksi ja keskitäyteläiseksi, S-kirjainta yrttimäisemmäksi kuin edelliset ja V-kirjainta hienostuneen hedelmäiseksi, mausteiseksi ja kermaiseksi. Alla kuvat valmistajan sivuilta kaapattunaTähän vuoden 2014 Small Batch LE:n on valittu neljää eri tyylistä viskiä (eri resepti ja eri ikä). OBSV (13yo), OESV (12yo), OBSF (11yo) ja OBSK (9yo). Kyseessä on siis tynnyrivahvuinen 9-vuotias bourbon. Tarkkaa eräkokoa ei ole tiedossa, kuten myöskään sitä, minkä verran kunkin tyylistä viskiä on käytetty. Pullosta löytyy merkinnät käytetyistä viskeistä. Tämän lisäksi löytyy tussimerkinnällä tehty pullonumero, joka tässä tapauksessa on 11247/12516.


Four Roses Small Batch LE 2014, 55,9%

T: Tuoksussa on mausteita, yrttisyyttä, makeaa maissia ja mietoa kirpeyttä. Mausteisuus on tyypillistä neilikkaista, vaniljaista ja kanelista, jossa tammen aistii hyvin. Yrttisyys tuo tähän lääkemäisyyttä; mynthonia, eucalyptusta ja piparminttua. Maissi tuntuu taustalla viljaisena pölynä. Lopuksi koko paketin ympärillä tuntuu sellaista hedelmäistä kirpeyttä ja hieman pistävää terävyyttä. Enemmän terävä kuin pehmeä bourbon tuoksultaan.

M: Maku on aika samoilla linjoilla, mutta yrttisyys ei ole niin läsnä kuin tuoksussa. Alku on mausteinen ja rauhallinen, mutta yltyy terävämmäksi ja happamammaksi. Makeus muuttuu hedelmäiseksi ja lämpimän mausteiseksi. Hieman ennen jälkimakua kuivaa suuta ja tuo lääkemäisiä aromeja. Lopussa jättää suuhun maukkaan mausteisuuden, jossa tammi tuntuu kauniina. Jälkimaku ei loppujen lopuksi olekaan kovin kuiva, vaan pikemminkin hieman kermainen.

Paletti meni siis kutakuinkin näin: Makeus-rukiisuus-hedelmäisyys-lääkemäisyys-mausteisuus. Aika hyvä siis, sillä kaikki ovat kuitenkin sopivalla volyymillä ja maut vapautuvat tasaisesti. Tämä on hyvin nautittavissa sellaisenaan, ilman vettä. Vesilisä avaa viskiä hieman ja tuo kirpeää mausteisuutta esille. Suutuntuma muuttuu myös nahkeammaksi. Tämä bourbon on keskivertoa rikkaampi ja hedelmäisempi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti