17 maaliskuuta 2015

Sierra Nevada Narwhal Imperial Stout (2013)

Tampereella maistettu Foundersin Imperial Stout jätti niin syvän vaikutuksen, että näin jälkikäteen piti kotona kaivella kaappeja ja tutkia mitä vastaavanlaisia oluita voisi kellarista löytyä. Ei ollut Foundersia (eikä pikaisesti olutkaupoistakaan löytynyt), mutta kilpailevan panimon vastaava olut kyllä löytyi.

Sierra Nevadan Imperial Stout tuli ostettua Ruotsista (vihteeksi) joskus 2013 joulun liepeillä ja siitä asti se on saanut kypsyä kellarin uumenissa. Founders oli hanasta (ja oletettavasti melko tuore), joten ei aivan samalla viivalla olla, mutta molemmat panimot ovat yhdysvaltalaisia ja kummatkin on rehtejä Imperial Stouteja.

Sierra Nevada Narwhalista löytyy Pale-, Chocolate-, Honey-, Carafa- ja paahdettuja ohramaltaita. Katkeruutta tuovat Magnum- ja Challenger-humalat ja valmistajan mukaan IBUja löytyy 60. Reseptiikkaa katsellessa huomaa, että hieman yksinkertaisemmalla linjalla on menty kuin Foundersin IS:n kohdalla, josta löytyy kymmenen eri mallaslajiketta. Foundersissa luotetaan myös eri humaliin (Nugget ja Perle) ja IBU-yksiköitäkin on kolmasosa enemmän (90). Annetaan kuitenkin oluen puhua puolestaan.


Sierra Nevada Narwhal Imperial Stout, 10,2% (2013)

T: Maltaisaa ja kevyen jauhoista suolaisuutta, jossa kaakao ja tumma suklaa on sopusuhtaisesti läsnä. Paahteisuus tuntuu miedon limppumaiselta ja siirappiselta. Ei niin aromikas ja makea kuin hiljattain maisteltu Foundersin IS.

M: Maku on kuivempi ja suolaisempi kuin odotin. Suutuntuma on kyllä hyvä ja etenkin ns. jälkituntuma jättää mukavan kermaisen ja maltaisen tuntuman suuhun. Tässä on tumman suklaan kitkeryyttä ja liitumaista (jep...) jauhoisuutta ja se pukee tätä. Alku on voimakkaamman tumman kaakaoinen, mutta jälkimakuun avautuu hyvin mietoa makeutta. Miedon suolainen kaakaojauhoisuus tuo jopa hieman savun aromia.

Selkeästi kuivempi, tumman suklaisempi ja raa'an kakaoinen IS verrattun Foundersin Imperial Stoutiin. Jää minun makumaailmassa selkeästi Foundersin jalkoihin. Jään tähän kaipaamaan täyteläisyyttä ja ripauksen makeutta. Tämä oli tyypillisempi IS.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti