31 maaliskuuta 2015

Elijah Craig Barrel Proof Release #5

Nyt on lasissa tujakkaa tavaraa, harvemmin sitä kaataa lasiin alkoholivahvuudeltaan 67% viskiä. Eikä kyse ole peruskurasta muutenkaan, jossa alkoholilla koitetaan saada high-end -status, vaan tämä on laatuviskiä. Laatuviskiä suoraan Heaven Hillin tislaamolta Kentackysta, joka tuottaa mm. Evan Williams-, Larceny-, Elijah Craig-, Henry McKenna- ja Old Fizgerald -borbonit.

Bourbon on nimetty pastori Elijah Craigin mukaan, joka eli Virginiassa 1700-luvulla. Elijah Craigin tuoteperheeseen kuuluu kuusi bourbonia: 12-vuotias, 12-vuotias tynnyrivahvuinen (nyt maistelussa), 18-vuotias single barrel, 20-vuotias single barrel, 21-vuotias single barrel ja 23-vuotias single barrel. Otsikon 12-vuotias tynnyrivahvuinen on jo viides julkaisu ja tietääkseni näitä on julkaistu jo seitsemän versiota. Alun perin tätä sai vain Heaven Hillin Bourbon Heritage Centeristä Bardstownissa. Ensimmäinen versio julkaistiin 2013, jolloin ensimmäisen lisäksi julkaistiin myös kaksi seuraavaa versiota.

Hyvä että ollaan saatu markkinoille enemmän näitä tynnyrivahvoja bourboneita, eikä enää tarvitse metsästää kohtalaiseen sikahintaan George T. Staggia, tai kumppaneita. Nykyään löytyy valinnanvaraa mm. E.H.Taylor, Booker's, William Larue Weller, Four Roses, Blanton's ja otsikon Elijah Craig.


Elijah Craig Barrel Proof Release #5, 67,4%

T: Mahtavan intensiivinen ja mausteinen tuoksu. Tynnyrisyys on tässä voimakasta, mutta sopivaa ja mahtavan mausteista. Tämän kanssa on oltava varovainen – nenäkarvat meinaa palaa jo viiden senttimetrin etäisyydeltä. Upean aromikas tuoksu kun varovasti nuuskii. Paljon on puuefektiä, mutta minusta se toimii tässä. Mukana on nimittäin myös lääkemäistä mentholia ja kypsää hedelmäisyyttä. Kannattaa antaa reilusti aikaa lasissa, muutoin alkoholi puskee häiritsevästi.

M: Maku ylittää odotukset. Pienen pieni kulaus ja suu täyttyy silti maustemyrkyllä. Voimakas alkoholi kyllä puskee mukaan raivolla, mutta onneksi lämmin ja kihelmöivä mausteisuus (neilikka, kookos, kaneli ja inkivääri) korjaa asiaa kiitettävästi. Jälkimaku kestää kuin nälkävuosi ja saattaa olla monelle liian tamminen.

Vesilisä vapauttaa tuoksussa kanelia ja maustekakkuista aromia. Maussa se tuo rauhallisuutta ja päästää kirpeämpää hedelmää, sekä pippurisempaa mausteisuutta esille. Vesilisä parantaa tätä huomattavasti, sillä alkoholisuus katoaa lähes täysin. Vielä lisää vettä ja saat lääkemäistä ja ruohoista nektaria. Nyt ollaan mahtavan bourbonin äärellä. Jos tykkää intensiivisestä, mausteisesta ja robustista bourbonista, on tämä juuri sitä itseään. Jos taas pehmeys ja rauhallisuus on juttusi, skippaa tämä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti