09 syyskuuta 2016

Maitokaupasta: Olvi Black IPA

Otsikosta huomaatte, että olemme lempioluttyylini äärellä. NOT. Ja nyt tarkoitan nimenomaan Black IPAa, joka ei yleensä tyylinä ole niitä mitkä makunystyröitäni hivelevät. Mutta ilmaisesta oluesta ei kieltäydytä, vai miten se meni? Nämä purkit tuli nimittäin tuotenäytteenä Olvilta.

Aiemmin viime vuoden alkupuolella Olvi räväytti ja ravisteli markkinoita oluella, jota on Suomessa totuttu näkemään lähinnä pienemmillä panimoilla. IPA tuli markkinoille ja kävi monen suomalaisen huulilla. Itsekin maistelin tuotteen useampaan otteeseen kuluneen vuoden aikana. Kiteytettynä sanon, että mielestäni onnistunut tuote suurelle yleisölle.

Nyt mennään Iisalmen pimeälle puolelle, kun purkista löytyy Black IPA, "The dark side of Iisalmi". Tyylikäs tölkki kätkee tietoihinsa mm. oluessa käytetyt humalat, jotka ovat Cascade, Target, Yellow Sub ja TNT. BIPAn lisäksi Olvi tuo myös jouluisemman XMAS IPAn, joka tulloo maistettavaksi myöhemmin. En ole ihan varma koska tätä kaupasta löytyy, mutta luultavasti piakkoin.Olvi Black IPA, 4,7%

Tuoksu tuo hyvin tuoretta humaluutta ja kevyttä tummaa paahtoa. Maltaisuus tuntuu olevan humalan alla ja mielestäni monipuolistaa tuoksua. Äkkiseltään tuntuu melko hyvältä. Lämmetessä humala hieman väistää ja päästää enemmän leipäisyyttä esiin. Hieman toffeeta ja karamellia, mutta kyllä tästä IPAn tunnistaa.

Maku on selkeästi humalavoittoinen, varsinkin ajatellen maitokaupan bulkkiosastoja. Tumma paahteisuus korostaa katkeruutta. Suutuntumakin hyvä, en osaisi sitä enempää black ipaan kaivata. Jälkimakua kohden tummaa katkeruutta (jopa hieman palanutta fiilistä) ja hedelmäistä humalaa. Myös karamellisuutta. Mielestäni onnistunut BIPA, vaikken mikään asiantuntija sen saralla olekaan.


8 kommenttia:

 1. Anonyymi9/9/16 21:30

  Miksi kummassa näytteitä lähetetään tommoiselle pellelle joka ei edes niiden päälle ymmärrä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitäs tuosta olisi ymmärrettävä lisää?

   Poista
  2. Tää olikin kovin kommentti hetkeen :D

   Poista
  3. Oi, tuon anonymiuden takaa on kyllä säälittävän helppoa ja vaivatonta kaiken maailman pellejen huudella. Hyvää työtä mushimalt blogissasi!

   Poista
 2. Anonyymi9/9/16 22:21

  jotenkin tuntuu että kommentoija ei itse ymmärrä olevansa idiootti?

  VastaaPoista
 3. Onko mitään aavistusta milloin tuo xmasIPA saapuu? Ainakaan vielä tänään ei Mäntsälästä löytynyt tölkin tölkkiä BIPAa, ei kummastakaan isosta kaupasta. Mika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Black IPA ja Xmas IPA löytyvät kauppojen hyllyiltä ympäri Suomen tästä viikosta lähtien. Kaikkialle Suomeen uutuudet ovat olleet kauppoihin mahdollisia tilata 19.9. alkaen.

   Poista
 4. Xmas ipa bongattu sellon prismasta tänään

  VastaaPoista