30 syyskuuta 2016

Mallaskosken uutuudet maitokauppoihin – Dark Mood Rye Lager, Tough Luck IPA ja Last Laugh Amber Lager

"Olitko sä muuten tietoinen, että sulla on joku paketti postissa?". No enpä ollut. Saapumisilmoitus oli lojunnut rouvan käsilaukussa x päiviä. Ei se mitään, saman tien hakureissuun töiden jälkeen. Kotona lastin purku, jolloin sisältä paljastuu kolme olutta ja yksi lasi. Tai melkein yksi lasi, sillä se oli tuhannen päreinä. Noh, onneksi yksi moinen löytyy entuudestaan. 

Kolmikko joka paketista löytyi oli Dark Mood Rye Lager, Last Laugh Amber Lager ja Tough Luck IPA. Eniten odotuksia herättää ruislager. Hyvä rukiinen lager voisi olla oiva ruokapöydän tuote. Olen näistä ainakin molempia tölkkejä nähnyt kaupoissa ja kahta niistä pääsinkin jo maistamaan kaverin kanssa mökillä juuri tällä viikolla. Paketin mukana tuli hyvä info-pläjäys, josta ohessa löytyy osa sellaisenaan lainattuna.


Tough Luck iskee nimensä mukaisesti kuin salama laakealla pellolla. Olut on katkerotasoltaan korkea, mutta makuprofiililtaan silti tasapainoinen. Se on rapsakan hedelmäinen, hyvän juotavuuden IPA. ”Tough Luck suunniteltiin vastaukseksi janoisten oluenystävien kyltymättömään IPA-huutoon”, kertoo panimomestari Jyri Ojaluoma. 
Amber Lager on Mallaskosken klassikkotuote, joka on vuosien varrella tapahtuneista tuoteuudistuksista huolimatta ainoana oluena pysynyt panimon valikoimassa jo vuodesta 2009. Siksi olut on saanut nimekseen Last Laugh. Amber Lager on pehmeän maltainen, tasapainoinen ja tyylikkäästi humaloitu, punertava lagerolut. Amerikkalainen cascade-humala antaa oluelle sen raikkaan hedelmäisen loppusilauksen. 
Dark Mood on pimeneviin syysiltoihin sopiva, tummanpuhuva lager. Makuprofiililtaan se on pehmeän rukiinen. ”Olimme erittäin tyytyväisiä Black Imperial Rye –olueen ja erityisesti siinä käytettyyn simcoe-humalaan. Tähän pohjautuen halusimme luoda hieman kevyemmän, pt-kauppaan sopivan oluen”, avaa Jyri ideaa oluen taustalla. 
Last Laugh Amber Lager  
Humalat: Cascade, Maltaat: Pilsner, vienna, crystal, blac Alkoholi: 4,7 % EBU: 32 Pakkaus:0,5L tölkki Ruokasuositus: Jenkki BBQ, kuten hampurilaiset ja pulled pork -ruuat
Tough Luck India Pale Ale  
Humalat:Columbus, centennial, pekko, amarillo Maltaat: Pale ale, vehnämalla, cara +10, crystall Alkoholi: 4,7 % EBU: 70 Pakkaus: 0,5L tölkki Ruokasuositus: Fish and chips, vuohenjuusto
Dark Mood Rye Lager 
Humalat: Simcoe ja centennial Maltaat: Pils, ruis, crystal, savu, choko Alkoholi: 4,7 % EBU: 40Pakkaus: 0,33L pullo Ruokasuositus: Lihapata ja uunijuureksetDark Mood Rye Lager, 4,7%

Tuoksussa kutsuva kevyesti paahteinen maltaisuus, joka tuo mieleen vastapaahdetun paahtoleivän. Hento savuisuus myös läsnä. Vaaleaa ja tummaa suklaata, sekä kevyesti karamellimaltaisuutta. Ruis tuo mieleen viljasiilon, jossa on hiljattain rouhittu jyviä. Kiva tuoksu.

Maussa rauhallinen fiilis, jossa maltaisuus vie kevyen paahteisuuden, miedon suklaisuuden ja kevyen savuisuuden kera. Keskivaiheilla pientä katkeruutta, joka päästää irti loppua kohden, jättäen kuitenkin paahteisuutta. Helposti juotava, mutta tarjoaa kuitenkin miellyttävän makumaailman rukiista, hyvin miedolla savuisuudella höystettynä. Olisiko joulupöytään mainio?Last Laugh Amber Lager, 4,7%

Tuoksu on yksinkertaisempi kuin edellisessä, vaikka hieman samaakin löytyy. Vielä kevyempää paahteisuutta ja kevyttä metallisuutta. Tumman maltaan palaneisuutta, joka ei kuitenkaan ole liian voimakasta. Tämä on myös mallasvetoinen tuoksun osalta. Kevyt humaluus kuitenkin täydentää olemusta.

Maussa humala tuntuu enemmän kuin edellisessä ja yleisolemus on katkerampi kuin edellinen. Maltaisuutta (leivän kuorta) ja kevyesti keksisyyttäkin. Karamellisuutta tulee keskivaiheen jälkeen. Loppua kohden suutuntuma kuivuu ja jättää kevyesti katkeruutta. Ihan ok, mutta pidin selvästi enemmän edellisestä.Tough Luck India Pale Ale, 4,7%

Tuoksu on... HUH. Yllätti täysin alkuun hyvin pihkaisella olemuksellaan, joka sittemmin muuttui trooppiseksi hedelmäisyydeksi. Lasiin kaaduttua tulee mieleen vastapilkottu kuusi. Havua ja pihkaa. Pian tulee hedelmäsalaatti – mangoa, papayaa ja persikkaa. Hieman mansikkaakin. Lasiajan jälkeen kuivaa ruohoisuutta ja hieman mentholisuutta. Hyvä tuoksu.

Mausta voin bongata pihkan, havuset, mentholin ja läjän hedelmäisyyttä. Katkeruutta on alkuun kohtalaisesti ja loppua kohden se muuttuu itselleni turhan tymäkäksi ja hieman multaiseksi omaan makuuni. Katkerohörhöt tykännee. Runsas kuiva ruohoinen greippisyys ja kevyt havuisuus jää jälkimakuun. Tykkäsin harmillisesti enemmän tuoksusta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti