23 syyskuuta 2016

Maitokaupasta: Olvi Xmas IPA

Hohoho Iisalmesta vaan. Ovelle oli ilmestynyt muutama päivä sitten iso pahviloota varoittelematta itsestään etukäteen. Varauduin jo nostamaan voimalla, mutta meinasin lentää persiilleni kun laatikko olikin kevyt kuin höyhen. Sisältä löytyi kaksi Olvin utuustölkkiä Xmas IPAa.

Tovi taakse päin tuli Olvin Black IPA ja nyt seuraksi kauppoihin tuli (on jo hyllyilläkin asti) Xmas IPA, joka tölkkiä lueskellessa paljastuu tyyliltään Red IPAksi. Olvi luonnehtii tätä oheisesti: "Suodattamaton, pastöroimaton, täysmaltainen Red IPA-tyyppinen pintahiivaolut. Maultaan vahvasti humaloitu ja hedelmäinen, väriltään punaruskea olut.". 

Tuttuun tapaan tölkistä löytyy myös humalalajikkeet, jotka tässä ovat Opal, Kazbek ja Comet. Linkeistä lisäinfoa, mutta ensimmäinen on saksalainen, toinen tsekkiläistä ja viimeinen amerikkalaista. Kaupassa Xmas taisi olla noin 2,9€ pintaan puolen litran tölkiltä.


Olvi Xmas IPA, 4,7%

Tuoksu on reilusti pihkainen ja karamellimaltainen. Amerikkalaishumalapainoitteinen (huh mikä sanahirmu) yleisolemus tulee minulle tästä mieleen. Maltaisuus tuntuu alla ja tulee paahdettuna leipäisyytenä. Hieman pihkaa ja kuivattuja tummia hedelmiä.

Maussa tulee keskiasteisesti havuista humalaa, jossa myös seassa kuivaa lehtisyyttä ja pähkinää. Humala on enemmän sellaista pihkaista ja havuista, ei sitruksista. Maltaisuus on selkeämmin maussa kuin tuoksussa – paahtunutta leivän kuorta, pähkinää ja paahtoleipää. Jälkimaussa karamellimaltaisuutta. Hyvin juotava olut ja mielestäni tämäkin on onnistunut, mitä nyt jotakin mausteisuutta kuvittelin löytyvän enemmän nimen perusteella.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti