03 lokakuuta 2016

Founders Breakfast Stout

Arviovuoroon Kentucky Breakfast Stoutin (tuttavallisemmin KBS) pikkuveli. KBS on tätä nykyä muutamia kertoja maistaneena yksi lemppareistani tynnyrikypsytetyistä stouteista. Tämä pikkuveijari Founders Breakfast Stout löytyi Virosta Uba ja Humal -kaupasta, jossa sen hinta oli 4,5 €. Olut tuli tutuksi jo jokunen vuosi takaperin, mutta tuolloin ei tullut tehtyä muistiinpanoja.

Breakfast Stout on kausiolut, jota Founders tarjoaa syyskuusta joulukuuhun. Oluen idea sai alkunsa 2000-luvun alkupuolella, kun Dave Engbers (Founders co-founder) työskenteli tiskin takana panimobaarissansa ja random asiakas tuli oluelle ja tarjosi maistaa suklaalla päällystettyä kahvipapua. Engbers huuhtoi pavun alas Foundersin porterilla ja sai siitä ahaa-elämyksen (ilmeisesti oli hyvää).

Sittemmin reseptiikkaa hiottiin ja porterista tuli stout. Reseptistä löytyy kaurahiutaleita, tummaa ja vaaleaa suklaata, sekä Sumatra- ja Konakahvia. Olutpullon etiketistä löytyvä puuroa rohmuava taapero aiheutti etiketin bannaamisia mm. Ruotsissa ja jopa Jnekeissä tietyissä osavaltioissa (esim. Michigan).


Founders Breakfast Stout, 8,3%

Tuoksussa mustaa oliivia, kuivaa vahvaa tummaa suklaata, palanutta kavia ja kaurapuuroisuutta. Oliivisuus jopa häiritsee ajoittain. Täytyy antaa lämmetä paljon, jotta sulkaisuus pääsee kivammin esille.

Maussa ei oliivisuus onneksi ole mukana. Mieto kahvipaahteisuus ja tumma suklaisuus sen sijaan ovat päällimmäisenä esillä. Suutuntuma paksuhko ja keskiverrosti hiilihappoinen - vähemmänkin happoja saisi olla. Kuivan tummasuklainen (80% kaakao) yleisolemus, joten makeutta ei ainakaan ole liikaa. Kahvisuus sopivan taustalla. Jälkimakua kohden tummaa jauhoista leivänkuorta ja hyvin mieto suolaisuus.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti