10 lokakuuta 2016

Colonel E.H. Taylor Single Barrel Bourbon

Laivareissuilta tarttui alkukesästä parit paremmat ja etenkin Suomessa hieman harvinaisemmat jenkkiviskit. Molemmat olivat saman talon tuotoksia, toinen ruisviski ja toinen rehti bourbon. Buffalo Tracen perusviski ei sen kummemmin säväytä, mutta useammat muut talon viskit ovat olleet ihan kivasti suuhuni sopivia, kukkulan kärjellä legendariset Van Winklet ja Staggit.

Kaapin tuorein korkkaus on tämä otsikon Colonel E.H. Taylor, Jr. Collection -sarjaan kuuluva Straight Single Barrel Bourbon. Nimen E.H. tulee herrasta nimeltä Edmund Haynes Jr., joka aikanaan taisteli Bottled In Bond aktista ja sittemmin osti tislaamon, jonka tunnemme nykyään Buffalo Tracena.

Itse Single Barrel viski on nimensä mukaan valittuja tynnyreitä, jotka toki laimennetaan 50% vahvuuteen ennen pullotusta. Tynnyrit kypsyvät C-varastossa, jonka Taylor rakensi vuonna 1881. Tätä pidetään heidän mukaansa mahtavana kypsytysvarastona. Kai me tätä uskotaan. Viski on Buffalo Trace Mash Bill #1 pohjalta, joka on ns. low rye resepti (vähemmän ruista). Pullosta maksoin muistaakseni vajaa 100€, ostopaikka Viking Linen Amorella.


Colonel E.H. Taylor Single Barrel Bourbon, 50%

Tuoksussa vahvuutta huokuva yleisolemus, ei varsinaisesti alkoholia, mutta jonkin verran pistävyyttä ja terävyyttä. Ei erityisen mausteinen aromi, mutta bourbonin peruselementit löytyy – neilikkaa, makeaa maissimäskiä, vaniljaista tammea ja ripaus kanelia. Puu on tässä sopivalla tasolla. Ilma tekee hyvää, joten kannattaa antaa seistä lasissa.

Maussa ollaan hyvin samoilla linjoilla. Happi tekee tälle hyvää, eli kannattaa antaa aikaa. Alun polttava ja terävämpi tuntuma muuttuu pehmeämmäksi ja sopivan mausteiseksi. Voimaa löytyy ja kantaa vesilisätkin. Hapanmäskisyyttä, vaniljaa, neilikkaa ja sopivan kuivattava tammisuus. Jälkimaku on pitkä ja tuo sellaista vanhan bourbontynnyrin aromikkuutta. Voimakas bourbon.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti