23 lokakuuta 2016

Springbank 1999/2016, 16yo Local Barley

Meinasi unohtua otsikon viskin kirjaaminen blogiarkistoon. Kyseessä kuitenkin melko ripeästi (heti) myyntiintulon jälkeen markkinoilta hävinnyt viski. Hinta ei edes ollut mahdoton ottaen huomioon alkupaineet myynnissä. Rapiat 100€ 16-vuotiaasta tynnyrivahvasta Springbankista on nykyhinnoissa jopa edukas.

Mutta mitä oli tarjolla? Uusi 16-vuotias Springbank, joka kantaa nimeä Local Barley. Tämä on ensimmäinen virallinen "local barley" -julkaisu sitten 2001. Moni viskiharrastaja on varmasti haikaillut 1960-luvulla tislattuja "hieman kalliimpia" Local Barley -pullotteita. Nimensä mukaan ideana on paikallinen tuotanto ja tämän pullon viljat onkin muutaman kilometrin päästä Campbeltownista, Low Machrimore farmilta.

Tämä 16-vuotias oli ensimmäinen viidestä pullotteesta, jotka tullaan julkaisemaan vuosi kerrallaan. Luvassa on siis vielä neljä lisää, joten jos tämän missasit, ei kannata vielä toivosta luopua. Viski on kypsytetty 80% bourbontynnyreissä ja 20% sherrytynnyreissä. Pullotus tynnyrivahvana ja pullomäärä 9000 lestiä. Viski julkaistiin tänä vuonna helmikuussa. Helsingissä tätä pääsee maistamaan ainakin Hotel Havenissa.

Kuva: master of malt
Springbank 16yo 1999/2016 'Local Barley', 54,3%

Tuoksu on alkuun omituisen käyneen oloinen. Mineraalista rikkisyyttä, valkopippuria, hieman lämmintä toffeeta ja melonia. Öljyistä mineraalisuutta tulee lisää ilman kanssa. Pidemmän lasiajan jälkeen keksistä vaniljaisuutta ja omenapiirakkaa. Noh, katsotaan maku.

Maku on alussa hyvin saippuainen. Kirpeää vihreää ja keltaista hedelmäisyyttä, hieman ruutia ja lopussa vaniljaa. Hieman levoton kokonaisuus. Hedelmäisyys tuntuu mukavalta taustalla, mutta muutoin tämä kyllä jättää pienen pettymyksen odotuksiin nähden.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti