07 lokakuuta 2016

Alkosta ja maitokaupasta: Stone Go To IPA & Stone IPA


Stonen oluet saa jatkoa tässä blogissa, kun maistoon otin kaksi nyt Suomesta löytyvää panimon olutta. Kiva kun saatiin Stonen panimo Berliiniin, niin saamme jatkossa tuoreempaa olutta tänne pohjolaankin.

Toinen näistä, Stone Go To IPA, löytyy maitokaupasta, sillä kyseessä on sessioitava IPA, vahvuudeltaan 4,7%. Tölkissä lukee Berlin Germany, joten olut tulee läheltä. Lisäksi pohjassa päiväysmerkinnät, josta käy ilmi, ettäolut on tölkitetty 4. elokuuta 2016. Aika tuoretta siis.


Vahvempi kaksikosta on Stone IPA, joka listautui Alkon vakiovalikoimaan syyskuun alussa 3,95 € hintaan. Tämäkin tulee Berliinistä ja on purkitettu 20. heinäkuuta 2016. Ei siis aivan suoraan linjalta, mutta kohtuu tuoretta kamaa. RateBeerissä täydet pisteet repinyt olut sisältää Pale- ja karamellimaltaita, ja on humalioitu Magnum-, Chinook- ja Centennial-humalilla. Tätä maistoin viimeksi kesällä, jolloin se ei hanasta herättänyt erityisiä riemukiljahduksia, mutta oli ns. perushyvää.Stone Go To IPA, 4,7%

Tuoksu on hyvin trooppishedelmäinen. Paljon ananasta, mangoa ja greippiä. Yleisolemus on hyvin tuore ja humala pääsee näin ollen oikeuksiinsa. Hedelmäisyyttä tasapainoittaa hyvin kevyt karamellimaltaisuus ja pihkaisuus. Aika hieno aromihumalointi. Tällaista sessio-IPAn kuuluukin olla.

Maku tekee oikeutta tuoksulle – samat hedelmät sopivissa määri, mutta ei pelkkää hedelmäsoittoa, tai mehua, vaan myös kevyt maltaisuus ja etenkin sopiva katkeruus tässä vahvuudessa luo hyvän kokonaisuuden. Erinomainen olut tässä vahvuudessa.


Stone IPA, 6,9%

Tuoksu on sulkeutuneempi ja oikeastaan yleisestikin aika vaisu. Ei läheskään niin tuore ja hedelmäinen kuin edellinen. Tuhdimpi runko on aistittavissa, mutta muutoin tämä jää kyllä todella pahasti edellisen jalkoihin. Pikkuruinen hedelmäisyys ja kevyt pihkamaltaisuus. Toivotaan, että maku tarjoilee enemmän.

Maku tosiaan tarjoaa enemmän, mutta riittääkö edellisen jälkeen? Runko on paremman tuntuinen, katkeruus aika lailla samaa tasoa, hedelmnäisyyttä vähemmän ja yksinkertaisempana (greippiä ja miedosti sitruunaa). Jälkimaku voimakkaammin pihkainen ja karamellinen. Muutenkin katkeruus kantaa pidemmälle. Hyvä perus-IPA, mutta etenkin tuoksussa jää edellisestä reilusti, ainakin itse tykkään aromaattisimmista tuoksuista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti