22 joulukuuta 2023

Laphroaig Quarter Cask, 48% (+-2010)

Tuli aika avata tämäkin pullo, vuonna 2012 synttärilahjaksi saatu vanha kunnon lappari. Tämä oli tosi kiva avata, koska siitä on todella pitkä aika kun tätä olen maistanut. Näissä vanhemmissa pulloissa on kyllä hienot etiketit verrattuna uusiin.

Tämän pullotteen juttuhan on nimensä mukaisesti neljänneskokoiset tynnyrit (Quarter Casks). Pienemmät tynnyrit tuo suuremman vaikutuksen tisleeseen puun pinta-alan kosketuksen kasvaessa suhteessa isompiin tynnyreihin. Tämä käytännössä tarkoittaa "nopeampaa" kypksymistä, ainakin puun aromit tarttuu nopeammin tisleeseen. Ja koska tämä on nuorempaa kuin esimerkiksi 10-vuotias peruspullote, on odotettavissa turpeisempaa räväkkyyttä.  

Laphroaig Quarter Cask, 48% (2010)

Tuoksu lyö turvenyrkillä naamaan. Makea, semilikainen tervanyrkki. Raikasta merellisyyttä joka sekoittuu likaisempaan nuotiosavuun. Tuoksussa kyllä tapahtuu paljon.

Maku on yllättäen jopa rauhallisempi kuin tuoksu antaisi olettaa. Mutta silti tässä tapahtuu paljon. Tervaa, vaniljaa, lääkemäisyyttä, nuotiosavua, mietoa rasvaisuutta, merellistä mineraalisuutta. Tavallaan semi-likainen profiili, mutta löytyy myös puhtaampaa ja raikkaampaa turpeisuutta. Onhan tämä klassikko ja tarjoilee niin paljon makua siihen sen aikaiseen hintaan, että hirvittää.1 kommentti:

  1. Kiitos vaivannäöstänne tutkiessanne ja oivallusten esittämisessä.

    VastaaPoista