13 joulukuuta 2014

Jouluviski 2014 part II: Redbreast 12yo Cask Strenght

Seuraava jouluviski tulee Irlannista. Kaapista löytyy paljonkin erilaisia viskejä jotka sopii erityisen hyvin jouluhenkeen, mutta koitan pitää jalat maassa ja ottaa esille sellaisia viskejä, joita on helpohkosti saatavilla.

Alko otti hiljattain valikoimiinsa muutamankin Redbreastin. Hyllyille pääsi tislaamon, tai oikeastaan brändin lippulaivatuote, 21-vuotias. Tämän lisäksi kaveriksi pääsi number two, eli 15-vuotias pullote. Hinta on kohtalainen varsinkin 15-vuotiaalla (Alkossa 85e), sillä kyseinen pullo ei irtoa maailmaltakaan paljoa alle 70e. 63e:sta ylöspäin olen tätä nähnyt myytävän, joka on mielestäni ihan kohtuullinen hinta. 21-vuotiaan kohdalla ollaankin jo kolmenumeroisten lukujen puolella hinnan ollessa 130e ylöspäin.

Se miksi korjasin tislaamon brändiksi johtuu siitä, että Redbreastin takanahan on monen muun irlantilaisen pullotteen sisällön tuottaja Midleton. Kyseinen tislaamo tuottaa läjän Single Pot Still -viskejä, jotka ovat pannutislattuja kolmeen kertaan. Lyhyesti kerrottuna, kyseinen single pot still- tyyli tarkoittaa sitä, että pannutislaimilla tislataan myös mallastamtonta ohraa. Tämä tulee historiasta, kun verotussyistä Irlannista alettiin mallastetun ohran lisäksi käyttämään mallastamatonta ohraa tislauksissa. Redbreastin ja Midleton -brändien lisäksi tislaamo valmistaa Powers- ja Spot (mm. Green Spot) -nimisiä viskejä.

Nyt hyllystä valitsin Redbreastin kaksitoistavuotiaan, mutta en aivan perusversiota, vaan tynnyrivahvuisen version. Kyseistä viskiä on kuitenkin kohtalaisen hyvin saatavilla alan kaupoista. Tämä on perusversioon nähden paljon intensiivisempi (ylläri) ja ylipäänsä omaa laajemman makuskaalan. Tämä 12-vuotias tynnyrivahva on pullotettu pelkistä ex-sherrytynnyreistä, kun 12-vuotias peruspullote on ex-sherry- ja ex-bourbontynnyreistä.Redbreast 12yo Cask Strenght, 58,6% (batch B1/12)

T: Tunnistettavissa irlantilaiseksi viskiksi. Makeaa vaniljaa ja kevyesti rouheisempi. Pullon avattua tuli välittömästi mieleen Irish Coffee. Kermakakkumaista makeutta, hunajaa ja viljaisuutta (keksin tuoksua). Ajan kanssa vaniljaisuus korostuu ja mukaan tulee hieman maitokahvista aromia. Todella hyvä tuoksu.

M: Maussa on samoja elementtejä kuin tuoksussa. Kermakakkua, vaniljakeksiä ja hunajaa. Runsaasti vaniljaa ja viljaa. Suutuntuma on napakka ja sopivan voimakas ilman vettäkin. Jälkimaku maitokahvinen, vaniljainen ja voikeksinen. Veden kanssa viskistä tulee hieman helpommin nautittava, eikä makupaletti kärsi siitä lainkaan. Todella hyvä viski.


5 kommenttia:

 1. Redbreast 15 Alkossa 85€...

  VastaaPoista
 2. Omalla kohdalla 12 yo CS toimi kanssa oikein upeasti. Itse löysin tuoksussa persikkaa, nektariinia, vaniljaa... todella hedelmäinen ja miellyttävä tuoksu. Maussa löysin kanssa kahvimaisuutta ja sitten valkosuklaata, jäätelöä ja jopa voita. Vahvempi voimakkuus tuo hienon ryhdin tälle. Aivan erinomainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, Alkossa tosiaan 85e toi 15yo (jäi tekstistä alunperin puuttumaan, nyt korjattu). Toi valkosuklaa oli hyvä kuvaus! Sitä löytyy hyvin. Hireno viski.

   Poista
 3. Menin blogissa mainostamaan, että 15yo oli OlutExpon lempiviskini niin sain sitä pullon lahjaksi. Sen jälkeen useamman maistiaisen ottaneena on pakko pitää ehkä yhtenä kaikkien aikojen lempiviskinäni. Mallas ottaa vain niin komean monimuotoisia makeita muotoja siinä, että monessa skotissa vastaavat hukkuu savun ja turpeen alle (niissä toki on omat hienoutensa sitten). Tosin muutenkin olen irkkuviskin ystävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhana, missä minun lahjat :D Pitää saada joskus nämä 12yo cs, 15yo ja 21yo rinnakkain.

   Poista