05 joulukuuta 2014

Fuller's Imperial Stout (2013)

Seuraavaksi maistossa olut, joka tekisi mieli ympätä jouluolueksi. Alkon 2014 jouluoluisiin se ei kuitenkaan kuulu, vaikka Alko ottikin tätä tänä vuonna valikoimiinsa (Arkadian erikoisvalikoimiin). Tämän oluen toin naapurimaastamme Ruotsista viime talvena ja jätin sen (ja kumppanit) kypsymään tulevia talvia varten.

Lasissa lepää Fuller's Imperial Stout, joka on pienemmissä erissä valmistettu tuhti stout. Jos en aivan väärin ole ymmärtänyt, nyt maistossa oleva olut on ensimmäinen versio mitä tästä oluesta on tehty. Tämä on itselleni ensimmäinen laatuaan, vaikka maistoinkin tämän real ale -tynnyriversiota viime OlutExpossa (hieman ohimennen). Tuolloin olut ei jättänyt suuria tunteita, mutta koska maisto oli sen verran pienehkö, niin jätän kyseiset fiilikset omaan arvoonsa.

Tarkkaa reseptiikkaa en tästä onnistunut löytämään, mutta etiketti paljastaa ainakin Centennial-humalan (oho!) ja kuivattujen ruusunnuppujen (rose bud) käytön. Alkon sivujen mukaan katkerot on luokkaa 60 EBU. Parasta ennnen on lätkäisty lähes kymmenen vuoden päähän, vuoteen 2023. Tällä varmaankin halutaan korostaa oluen kehittymistä kypsytyksellä. Sen näemme tulevaisuudessa, kun kaappiin jääneet yksilöt jatkavat kypsymistään.Fuller's Imperial Stout, 10,7% (2013)

T: Hyvin tasapainoinen, hienoa miedon happamampaa stoutin aromikkuutta. Maltaisuus tuo leipäisää ja maustekaukkuista taikinaisuutta, jossa on juuri sopiva paahteisuus. Kevyen kukkainen ja hapan, josta löytyy myös tumman rommin alkoholisuutta. Pehmeys ja kermaisuus on aistittavissa. Tuoksun perusteella tulee mieleen olut, jolla on muhkea runko. Oikein hyvä.

M: Suutuntuma on täyteläinen ja sopivan kuohkea. Alussa pehmeä ja kuohkea maltaisuus alkaa näyttämään suuntaa ja hiljalleen tulee miedon hapan ja mausteinen tumma leipäisyys mukaan. Keskivaiheilla paahde taittaa muscovadosokerista makeutta kuivrempaan suuntaan. Jälkimaku on semipitkä ja jättää suuhun miedon paahteisuuden ja kevyen siirappisen mausteisuuden. Alkoholi on hienosti sulautunut eikä hypi liikaa esille. Sopii mainiosti joulun aikoihin nautittavaksi.

Pieneksi kysymysmerkiksi jää, millainen tämä oli juuri lanseerattuna ilman kypsytystä. Olut vaikutti paranevan pidemmän ajan lasissa vietettyään ja sen kompleksisuus tuli paremmin esille. Joku saattaa mieltää tämän liian makeaksi, mutta kypsytys saattaa vaikuttaa positiivisella tavalla.


Tsekkaa myös tämän "vaalea sisar" Vintage Ale 2014.

2 kommenttia:

  1. Juuri lanseerattuna ei ilmeisesti ole ollut niin upea. Itse join vapun tienoilla ja vielä silloinkin siinä oli ikävää kovuutta, vaikka muuten hyvä olut olikin. OlutExpossa maistettu tynnyrikama oli sitten ihan eri maailmasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi pitänyt maistaa kunnolla sitä expon tynnyrikamaa. Noh, joskus toiste. Olen lukenut että nämä pulloversiot hyötyy melko paljon kypsytyksestä. Katsotaan kuinka kauan maltan säilyttää jäljelle jäänyttä.

      Poista