22 joulukuuta 2014

Jouluviski 2014 part IV: Aberlour A'Bunadh, batch 49

"The result is a heavier, creamier single malt than most have ever experienced – memorably flavoursome, with an intense raisin character." 

Nämä tislaamon sanat kuvaavat melko hyvin otsikon viskiä. A'Bunadh on isolle osalle viskiharrastajia hyvinkin tuttu – sherryjyrä, jonka suosio on kestänyt 90-luvun loppupuolelta nykypäivään. Kaiken kaikkiaan 50 erää on kyseisestä viskistä jo lanseerattu ja mikäli on kuluttajia uskominen (ja miksei olisi) on laatu saatu pidettyä erinomaisena.

A'Bunadhin kehitti 90-luvulla Aberlourin chief blender David Boyd. Kuten useat nykyiset uudet julkaisut myös tämän pullotteen oli tarkoitus tulla travel retail -markkinoille. Nimi on gaelin kieltä ja kännettynä tarkoittaa alkuperäistä (the original). Ensimmäinen erämerkitty (batch-merkintä) julkaisu oli numero 6, sillä ensimmäisissä viidessä ei kyseistä merkintää pullosta löytynyt. Muutoin speksit ovat säilyneet muuttumattomina.

A'Bunadh on täysin oloroso-sherrytynnyreissä kypsytettyä viskiä, joka pullotetaan tynnyrivahvuisena, värjäämättömänä ja kylmäsuodattamattomana. Kunkin erän vattauksessa käytetään erilaisia oloroso-sherrytynnyreitä – first-fill- ja refill. Ikää on turha mennä arvailemaan, joidenkin lähteiden mukaan aikanaan käytettiin 5–25-vuotiaita viskejä, mutta tämä varmasti elää varastotilanteen mukaan.Aberlour A'Bunadh batch 49, 60,1%

T: Alkuun käyneen viininen. Happamia viinirypäleitä, toffeeta ja rusinaa. Melko pian hapen vaikutuksesta nousee kuivemman sherryisiä piirteitä kuten kuivia rusinoita, mokkaa ja kevyesti viikunaa. Oloroso on selvästi esillä miedon kumisena rusinaisuutena. Kumisuus ei ole lainkaan häiritsevää. Alkoholi pilkahtaa vain voimakkaasti nuuhkiessa.

M: Ilman vettä tämä on melko tuju. Polttelevaa kuivaa sherryisyyttä. Miedosti metallisuutta. Keskivaiheilla alkoholi puskee hieman läpi ja vasta jälkimakuun tulee miellyttävää kuivaa hedelmäisyyttä. Vesilisä Tuo kirpeää greippistä piirrettä mukaan. Vedenkin kanssa tämä on hieman terävä. Kuminen sherryisyyskin voimistuu hiukan. Jälkimaussa parhaat mausteiset piirteet.

Luokittelisin tämän "ihan hyvää" tasolle. Tässä on kyllä paljon miellyttäviä sherrypiirteitä, mutta melko terävä joka puolelta. Vesi ei varsinaisesti korjaa asiaa, vaan rauhoittaa kihelmöintiä ja tuo kirpeämpää makua. Ilman vettä, tai oikein pienellä vesilisällä parhaimmillaan. Jälkimaussa on tämän viskin parhaat ominaisuudet. Tuo hyvin esille oloroso-sherryn.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti