06 joulukuuta 2014

Jouluviski 2014 part I: The Glenlivet XXV, 43%

Hyvää itsenäisyyspäivää! Ajattelin avata jouluviskikauden näin juhlallisena päivänä ja lähestyyhän tuo joulukin jo hurjaa vauhtia. Lunta ei meillä vielä maassa ole, mutta vuodenaika on pimeimmillään, jolloin on mukava käpertyä sohvan nurkkaan hyvä viski lasissa. Viime vuoden tapaan ajattelin ottaa arvosteluun muutaman viskin, joka sopii hyvin jouluun ja sen odotteluun.

Ensimmäiseksi viskiksi valikoitui Glenlivetin perusvalikoiman lipun kantaja, XXV. 25-vuotias pullote edustaa valikoiman iäkkäintä yksilöä ja se julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 2007. Tämän lisäksi perusvalikoimaan kuuluu 21-, 18-, 15- ja 12-vuotiaat viskit. Näiden lisäksi löytyy muutamia NAS-pullotteita, kuten uusimmat Nadurra-julkaisut.

Otsikon viski on kypsynyt lähes koko ikänsä ex-bourbontynnyreissä. Varsinaisen kypsytyksen jälkeen viimeiset kaksi vuotta sitä on kypsytetty ensimmäisen täytön sherrytynnyreissä (first fill Oloroso). Toisin sanoen, tämä viski on viimeistelty olorosotynnyreissä. Melko simppeliä, jos vertaa astetta nuorempaan veljeensä, 21-vuotiaaseen Archiveen. Kyseisen pullotteen valmistukseen kun käytetään peräti seitsemää eri tynnyrityyppiä. XXV on pienempien erien tuote, joka myös ilmoitetaan tyylikkäässä paketissa (erikoisempi puulaatikko) batch-tunnuksella. Tässäpä hieno joululahja viskin ystävälle.The Glenlivet XXV (25yo), 43% (batch 60610)

T: Karamellisoituja kypsiä hedelmiä, joista vahvimmin tulee mieleen appelsiini ja viinirypäleet. Sherryisyys on vahvasti mukana, mutta se ei ole jyräävä elementti. Sherry on oikeastaan ex-bourbonmaisen aromin (vanilja, hunaja ja maltaisuus) ympärillä tasoittaen kokonaisuutta ja tuoden suklaata, pähkinää ja kuivia hedelmiä. Kirpeyttä ja pehmeyttä samaan aikaan. Ehkä hieman ikäänsä nuoremman oloinen tuoksu.

M: Alkuun tuntui, että tämä olisi hitusen liian pliisu, mutta pidemmälle päästyäni alkoi runko miellyttämään. Erittäin nautittava ja sopiva voimakkuus. Suutuntuma on alussa kuivahko ja nahkea, mutta muuttuu öljyisämmäksi loppua kohdin. Sherry on upeasti integroitunut ja keskivaiheen jälkeen nousee hienoon rooliin vapauttaen suklaisia, nahkaisia ja karamellisoitujen pähkinöiden aromeja. Kivasti vapauttaa makuja makumatkan varrella. Pitkä sherryinen jälkimaku, joka ei kuivu paljoa. Hyvin tasapainoinen ja rauhallinen viski. Maussa ikä tuntuu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti