26 joulukuuta 2014

Kopke 20 Years Old Tawny Port, 20%

Kinkkuja sulatellessa otetaan hyppy toisenlaisten juomien pariin, kenties maailman arvostetuinpiin viineihin kuuluvan portviinin maailmaan. Otsikon portviini löytyi Alkon valikoimista jokunen aika taaksepäin, mutta poistui myynnistä jo alkuvuodesta. Ennen lähtöään kyseistä juomaa sai alennettuun hintaan, olisiko ollut jopa alle 15e/0,375l. Tämä puteli tuli juotua hiljalleen jo useampi kuukausi takaperin, mutta olin jemmannut pienet lirut näin joula ajatellen jälkuruoaksi.

Kyseinen viini, Kopke 20yo Tawny, kuuluu siis tawny port -viineihin, jotka on valmistettu punaisista rypäleistä, eri vuosikertojen omaavista viinien sekoitteista ja kypsytetty vähintään 2 vuotta tammitynnyreissä. Huomioitavaa on, että ikä ei ole sekoitteen vähimmäisikä, vaan ns. keskimääräinen ikä, joka kuvaa tynnyreissä vietettyä aikaa. Väriltään tawnyt ovat yleensä melko tumman/ruskehtavan punaisia ja tuoksultaan monipuolisia.

Tämä Kopke on etikettinsä (maalauksensa) mukaan keskimäärin 20 vuotta kypsytettyä portviiniä (käytettyjen viinisekoitteiden keski-ikä 20 vuotta) ja valmistettu Touriga Nacional-, Tempranillo-, Touriga Franca- ja Tinta Barroca -rypäleistä.
Kopke 20 Years Old Tawny Port, 20%

T: Tulee mieleen rypäleen siemenet. Siirappista ja marjaista makeutta avautuu ympärillä. Tummia kuivattujen hedelmien tuntua on läsnä karpaloiden, rusinoiden ja luumun merkeissä. Hieman varovasti on nuuskittava, jotta hennon vivahteet tulevat esille. Lämmetessä saa pähkinäisiä piirteitä. Kannattaa antaa hengittää kunnolla.

M: Maku on kohtalaisen makea, muttei äklö. Sokerisuus on sellaista miedon siirappista ja paahteisen marjaista. Jälkimaku ei jää kuitenkaan liian makeaksi ja seassa on melko tasapainoisesti kypsynyttä mausteisuutta. Lämmetessä mehumaista makeutta, joka kuitenkin ikään kuin tiivistyisi suussa kasaan (tanniini?) ja kääntyisi mausteisemmaksi ja kuivattujen hedelmien pehmeydeksi.

Vaikka tämä on keski-iältään 20-vuotias, niin tuntuu, että tässä on aika hyvin vielä nuorekkaampaa marjaisuutta mukana. Ei yllä parhaimpien maistamieni portviinien joukkoon, mutta on ihan miellyttävä ja hyviä vivahteita sisältävä portviini.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti