29 joulukuuta 2014

Viskiolutta: Innis & Gunn Bourbon Cask ja Irish Whiskey Finish

Viskioluilla jatketaan ja maisteluvuorossa on kaksin verroin Innis & Gunnin olutta. Jotenkin olen tuntenut vetoa tämän valmistajan oluisiin – voisiko johtua tynnyrikypsytyksistä ja hienoista etiketeistä? Toisaalta muistan jo useamman oluen kohdalla kokeeneen pettymysken, kun olut toisensa jälkeen tuntuu kärsivän rungon ohuudesta ja maun yksinkertaisuudesta.

Alun perinhän tämän panimon oluen ei ollut tarkoitus päätyä myyntiin, vaan ainoastaan tuottaa tarvittavat tynnyrit Grant's Ale Cask Reserve -viskin kypsytykseen. Grantsin työntekijät kuitenkin tykkäsivät oluesta, joten oluen ympärille rakennettiin yhtiö nimeltä Innis & Gunn. Alkuperäinen Innis & Gunn Original Oak Aged Beer lanseerattiin vuonna 2003 elokuussa ja nyt erilaisia variaatioita löytyy useita kymmeniä. 

Panimo alkoi kysynnän kasvaessa käyttämään tammilastutekniikkaa, sillä näin tammen maku saatiin olueen tammitynnyreitä helpommin ja nopeammin. Viinimaailmassahan tämä on tutumpaa touhua. Rajatun saatavuuden pullotteita kypsytetään kuitenkin ihan oikeissa tynnyreissä. Otsikon oluista mielestäni mielenkiintoisempi on Bourbon Cask Dark Ale, joka on yhtiön uusin tulokas ja kuuluu limited edition -oluisiin. Tämä Ruotsin Systembolagetista löytyneen oluen valmistuksessa on nimensä mukaan käytetty entisiä bourbontynnyreitä. Tarkemmin ottaen etiketti kertoo, että käsin valitut tynnyrit olivat first fill -tynnyreitä. Tällä tarkoitetaan varmaankin sitä, että tynnyreissä ei ole ollut bourbonin jälkeen mitään muuta juomaa kypsymässä ennen kyseistä olutta. Kypsytysaika tynnyrreissä oli 30 päivää, jonka jälkeen olut pullotettiin. 

Otsikon toisen oluen kypsytyksessä on käytetty amerikkalaista tammea, jota on käsitelty lyhyen ajan irlantilaisella viskillä, tai kuten etiketti ilmoittaa, "infused with Irish whiskey". Tämä olut on siis kypsytetty ilmeisesti tammilastujen avulla, vaikka onkin rajallisempaa erää. Olutta on kypsytetty 60 päivää ennen pullotustaan ja se kuuluu panimon Seasonal-sarjaan, jonka oluet vaihtelevat kausiluontoisesti (sesonkituote). Panimolta on erikseen lanseerattu olut nimeltään Irish Whsikey Cask, joka on kypsytetty oikeissa tynnyreissä. Toivotaan, että oheisissa oluissa on tällä kertaa muutakin kuin kaunis etiketti. 


Innis & Gunn Bourbon Cask Dark Ale, 7,4%

T: Tulee vahvasti mieleen tämän oluen perusversio (original). Kermatoffeeta, fudgea ja sellaista uutta märkää tammea. Maltaisuus tuo mieleen paahtoleivän. Aavistus voitakin mukana (diasetyyli?). Jotakin tylsän tympeetä. Multaista ruohoa nousee lasiajan jälkeen. Tuoksu ei vakuuta.

M: Maussa samaa aromia kuin tuoksussa. Kermakastike tulee maussa mieleen. Toffeeta ja voikeksiä. Voitaikinaisuutta. Vahvasti tulee mieleen tämän ylipehmeä ja voitaikinainen originaali. Suutuntuma on ohuehko (ei vetinen) ja melko "bulkkimainen". Mieto katkeruus puolivälissä makuskaalaa. On kyllä pettymys.
Innis & Gunn Irish Whiskey Finish, 7,4%

T: Hieman samaa ohutta tummaa olemusta kuin edellisessä. Tässä kuitenkin tulee mustaa kahvia ja miedosti tuoretta yrttisyyttä. Myös jokseenkin bulkkioluen yksinkertaisuutta. Miedosti liköörikonvehtia. Ei vakuuta tämänkään tuoksu.

M: Suutuntumaa vaivaa sama kuin edellistä: runko on liian ohut ja yksinkertainen. Alkuun tulee kuivahkoa paahdetta, jossa laihaa kahvisuutta. Maltaisuutta on, mutta se jotenkin jää liian laihaksi (vetiseksi). En tahdo saada kunnolla vivahteita esiin. Jälkimaku on miedon kahvinen, kuiva ja vetinen. Harmittavan tylsä.
Näinpä jäi taas maut ja aromit odutuksista ja jäljelle jäi vain tyylikkäät tyhjät putelit. Molempia vaivaa rungon vetisyys. Bourbon Caskissa oli lisäksi liikaa voihappoisuutta ja omituista toffeeta. Jälkimmäinen puolestaan kärsi yksinkertaisuudesta. Ehkä seuraava?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti