25 elokuuta 2013

BrewDog #MashTag Democratic Brown Ale, 7,4%

Skotlantilaisen BrewDog-panimon erilaisuus on tunnettua laajalti "HC"-maisuudestaan ja erilaisista kokeiluistaan. Mahtavaa, että kaiken massan joukossa meillä on tämän kaltaisia "erilaisia" panimoita. Ja tämäpä on vielä Skotlannista, pisteet siitä, lämmittäähän se heti alkuun viskinystävän mieltä.

Tämä kyseinen #MashTag on myös erilainen ja tietyllä tavalla "HC". Se on maailman ensimmäinen Twitter-olut. Sen kehittämiseen pääsi osallistumaan asiakkaat Twitterin, Facebookin ja BrewDogin blogin kautta. Kehitys oli käytännössä sitä, että ihmiset pääsivät äänestämään muutamista annetuista vaihtoehdoista; oluen tyylistä, mäskireseptin tyylistä, sisällöstä, alkoholipitoisuudesta, käytetyistä humalista (ja katkeruusasteesta), erikoisesta "lisätwististä" (tynnyrikypsytys, suklaa, etc.) ja nimestä. Kuulostaa hyvältä. Lopputuloksena oli seuraavanlainen olut:

Demokraattinen ABA
American Brown Ale, jonka mäskireseptissä on käytetty Cara-, Amber- ja Pale-maltaita sekä paahdettua ohraa. Alkoholivahvuus on 7,4% ABV ja katkerot 95 IBU, jotka saatiin käyttämällä Uusi-Seelantilaisia Pacific Gem, Motueka ja Nelson Sauvin humalia. Loppusilauksena on käytetty vielä hasselpähkinöitä ja tammilastuja lisämakua antamaan. Aika hyvältä kuulostaa eikö? Makuelämys oli seuraavanlainen.

T: Paahteinen ja täyteläinen. Paksua maltaisuutta, pähkinää, kahvia, hedelmäisyytenä appelsiinin kuorta ja tummaa rypälettä. Vivahteikas ja mausteinen tuoksu. Varmaankin tammilastujen ja pähkinöiden antia. Humala tuo myös täyteläisyyttä makealle tuoksulle. 

M: Alkuun paksuhko, paahteinen tai oikeastaan hieman palanut kuivalla suutuntumalla. Sitten suutuntuma ohenee melko paljon ollen pähkinäinen ja kuiva. Tammilastujen mausteisuus ja humalien tuoma kohtalainen katkeruus on hyvin tasapainossa. Makua ryöppyää muromaisen maltaisuuden kera ja pysyy hyvin kuivana. Jälkimaku on pitkä paahtuneen kahvinen, tumman suklaisen jauhoinen ja kuivan pähkinäinen. Vahvasta IBU:sta huolimatta humalaisuus on hyvin tasapainossa koko matkan. Tasapainoinen maku alusta loppuun. Sanoisin, että onnistunut kokeilu.

Pale Malt, Munich Malt, Caramalt, De-husked roasted
Crystal Malt and Chocolate Malt, ©BrewDog

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti