28 elokuuta 2013

Caol Ila Feis Ile 2012 ja Bowmore Feis Ile 2013

Pienen tynnyriprojektin päätteksi teki mieli maistaa jotakin erikoista. Feis Ile, eli Islayn saaren juhlat (The Islay festival of music and malt), järjestettiin 24.5.- 1.6.2013. Tämänkertainen Bowmoren juhlapullo oli Bourbon-tynnyrissä kypsytetty kylmäsuodattamaton, väriaineeton ja tynnyrivahvuinen. Näitä pulloja tuli rajoitettu 1000kpl erä. Verrokkina maistelussa vuoden 2012 Caol Ila Feis Ile pullote. Caol Ilan single cask-pullote on tislattu 2001 ja pullotettu 2012 sherry-tynnyristä 300897. Se on myös kylmäsuodattamaton, väriaineeton ja vahvuudeltaan 60,4%. Aloitetaan Caol Ilalla maistelu.

Caol Ila Feis Ile 2012, sherry-butt #300897, 60,4%

T: Lämpimän voimakkaan savuinen ja merenrannan fiiliksinen, hieman lääkemäinen, vaniljainen ja salmiakkinen. Ei ihan puhdas vaan hieman likainen ja turpeinen, punaviinimarjaa ja aavistus hunajaa. Ajan kanssa savuisuus hieman kuivuu ja muuttuu puhtaamman oloiseksi. Hyvä savuinen ja voimakas tuoksu.

M: Voimakkaan savuinen ja lämmittävä. Savu on maussa puhtaampaa kuin tuoksussa. Sherry tuo makeutta ja marjaisuutta savun taustalle. Taustalla tuntuu salmiakkisuus ja kevyt turpeisuus. Vesilisä tuo makeuden rinnalle suolaista jodin tuntua ja muuttaa savun tuntua hieman lämpimämmäksi (lämmin sammunut kuiva nuotiopuu). Mukaan pääsee myös kevyttä viljaisuutta. Savuisuus on hyvin voimakasta, mutta hyvällä tavalla. Jälkimaussa on selvä savun ylivalta, mutta myös vaniljaisuus ja tammisuus tuntuu mukana. Suutuntuma kuivuu lopussa.

Bowmore Feis Ile 2013, 56,5%

T: Tämä on huomattavasti raikkaampi ja viljaisampi kuin Caol Ila. Nuorempaa ja pölyisempää viljaa ja mallasta, paljon kevyemnpi savuisuus hieman makeana, vihreää niittyä ja vaniljaa. Päällimmäisenä tuntuu viljamaisuus ja maltaisuus. Vihreää hedelmää. Savuisuus on hyvin ujoa.

M: Samoilla linjoilla kuin tuoksu. Maltaisuus ja viljamaisuus on päällimmäisin tuntuma. Näiden lisäksi tulee kuivaa savuisuutta ja vihreää raa'ahkoa hedelmäisyyttä (omenaa ja mangoa). Vaniljaisuutta ja vihreää nuorekkuutta ja pientä lakritsisuutta. Pippurisuutta jälkimaussa ja jättää suun kuivahtavaksi ja kihelmöiväksi. Vesilisä tuo kuivaa tammitynnyrin makua ja korostaa lakritsisuutta. Pölyistä viljasiiloa.

Hyviä olivat molemmat ja hyvin erilaisia. Bowmore on paljon nuorekkaampi pölyisine viljamaisineen ja kevyen nuorehkolla savuisuudellaan, kun taas Caol Ilaa hallitsi voimakas kypsempi savuisuus. Tietyllä tavalla Bowmore oli persoonallisempi ja näistä ehkä sen valitsisin. Bourbontynnyrit näyttää toimivan hyvin Bowmorella nuorehkon tisleen kanssa.

Vasemmalla Caol Ila ja oikealla Bowmore Feis Ile.
Vierellä vasta kunnostettu pieni Sherry-tynnyri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti