27 elokuuta 2013

Springbank 19yo Single Cask #129, 57,8% (Master of Malt)

Master of Malt on vuonna 1985 perustettu yksityinen pullottaja ja jälleenmyyjä. Heillä on hyvä valikoima erilaisia viskejä peruspullotteista harvinaisuuksiin. Myös 3cl sampleja on mahdollista tilata tietyistä pulloista. Master of Malts Single Cask- sarjan viskit ovat kylmäsuodattamatomia, väriaineettomia ja yleensä tynnyrivahvuisia- tai lähes tynnyrivahvuisia pullotteita.
Näin on myös otsikon pullotteen tisle, kylmäsuodattamaton, väriaineeton ja tynnyreivahvuinen Springbank. 7. Toukokuuta 1993 tislattu, 19-vuotta Hogshead-tynnyrissä #129 kypsytetty, 57,8% ABV ja pullotettu 27. Marraskuuta 2012. Eiköhän siinä ole hyvin eineksiä maistaa kyseistä pulloa, joka on yksi 221:stä pullosta. Verrokkina viereen otettu jälleen halvimman pään Springbank CV (kun kaapista avonaisena löytyy).

T: Pistävän mausteinen (vaniljaa ja inkivääriä) ja kirpeähkö tuoksu, jota miedon sherryiset vivahteet tasoittaa ja makeuttaa. Hieman nahkaisaa tuoretta mallasta öljyisän ja vaniljaisen tuntuman keskellä. Kohtalaisen tiivis ja voimakas tuoksu. Luumu, rusinat ja nahka tasoittaa mukavasti pistävämpää ja hieman kukkaista tammituoksua. Ajan kanssa löytyy hedelmäisiä öljyisiä piirteitä päärynän ja kypsän omenan muodossa, sekä hunajaista makeutta. Selkeästi kypsempää ja syvempää tuoksua kuin CV:ssä.

M: Hyvin latautunut ja pippurinen ryöppy ilman vesilisää. Jälkimaku kääntyy kirpeän hedelmäisestä vihreydestä, makean mausteiseksi. Hedelmistä löytyy pirteää vihreää omenaa ja päärynää. Mausteisuus on tammitynnyristä vaniljaisuutta. Jättää suun hieman öljyisäksi, mutta ei huonolla tavalla. Vesilisä tuo maltaisuutta, pyöristää tiukkuutta ja muuttaa jälkimakua hieman kuivemmaksi. Jälkimaku on pitkähkö ja hieman kukkainen. CV:n verrattuna monipuolisempi, kypsempi ja miedommin savuinen.

Mielestäni Springbankin piirteet on hyvin esillä. Öljyisyyttä, hieman savuista pippurisuutta ja tuoretta maltaisuutta. Savuisuus ja turpeisuus on tässä aika maltillista ja peittyy suurimmaksi osaksi muiden tuntemusten taustalle. Ihan hyvä ja ytimekäs Springbank.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti