04 elokuuta 2013

BenRiach 18yo 1993/2012 Rioja finish cask #2574, bottled for Finland, 56%

Huomasin tuossa, että en ole vielä käsitellyt jo viime vuonna ostamaani suomibenkkua. Kyseessä siis otsikon tisle, joka on pullotettu vain Suomelle ja viimeistelty (kolme vuotta joidenkin lähteiden mukaan) tynnyreissä, joissa oli aiemmin kypsytetty espanjalaista Rioja-viiniä. Rioja on siis espanjalaista punaviiniä, jota on tuotettu D.O.C La Riojan alueella. Tämä alueen viinit nauttii kenties Espanjan arvostetuimmasta viinialueen tittelistä. Tämän ei kannata kuitenkaan antaa luoda liikaa mielikuvia, sillä Espanjasta saa Riojan-viiniä yhden euron hintaankin.

BenRiach 1993 18yo Rioja Finish, cask #2574, 56%, bottled March 2012, Specially Selected & Bottled for Finland. 286 bottles.

T: Tumman punaviininen ja hieman kuminen tuoksu. Viini hallitsee alusta ja mukana tulee happamuutta, tammista maltaisuutta, käyneitä hedelmiä, joista luumu ja appelsiini vahvimpana sekä hieman kuparista metallisuutta. Tuoksu paranee lasiajan jälkeen ja viinimäiset mausteisuudet korostuu. Näistä mainittakoon taateli, neilikka, vanilja ja muskottipähkinä. Muistuttaa hieman portviinistä viimeistelyä, mutta on selkeämmin viinimäinen ja kuitenkin omanlaatuinen. Hyvä.

M: Paksu ja hieman öljyinen alkutuntuma, jonka mukana tulee makeahkoa ja maltaista viinikyllästämää makua. Voimakas ja kuivahko alun jälkeen. Rukiinomainen happamuus ja mausteisuus. Kohtalaisen intensiivinen. Täyteläistä punamarjaisuutta sekä pehmeää toffeeta. Jälkimaku on voimakas, pitkä ja pysyy hyvin "kasassa" loppuun asti. Tummia kuivia ja kypsiä hedelmiä (luumua, aprikoosia ja sulttaanirusinoita), sokeriruokoa, tummaa rommista tynnyriä sekä viinikellarimaista pientä tunkkaisuutta.

Tämä viski on monipuolinen, tasapainoinen ja hyvällä tavalla erikoinen. Jos ei pidä viinifinistellyistä viskeistä, niin tämä voi olla liian erilaista, mutta jos on punaviinin ystävä niin tätä kannattaa kokeilla. Mukavan erilainen ja onnistunut makuelämys. Tätä löytyy edelleenkin joidenkin alkojen hyllyistä. Tämä ei kuitenkaan johdu huonosta viskistä, vaan hinnoittelusta. Yli 110e näinkin laadukkaalle viskille on silti kova hinta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti