05 helmikuuta 2017

Alkosta: Fuller's Vintage Ale 2016

Kaksikymmentä vuotta on pitkä aika. Tänä vuonna tulee ensimmäisen Fullersin Vintage Alen julkaisusta tuo aika täyteen ja nyt käsissäni on kahdeskymmenes versio tästä mahtavasta brittioluesta. Upeaa, että meille edelleen tarjoillaan tätä olutta vuodesta toiseen. Muistelen itse maistaneeni nämä oluet vuodesta 2003 alkaen. Blogiin nämä on päätynyt arvioitavaksi vuodesta 2012 lähtien.

Vuoden 2016 Vintage Alen reseptiikasta löytyy tuttujen Northdown-, Challenger- ja Goldings-humalien lisäksi uusiseelantilaista Nelson Sauvin -humalaa. Mallaspohja on perustuttua Maris Otteria. Ja mikäli muisti pätkii, niin oluthan perustuu kuuluisan Golden Pride oluen pohjaan, jota viilataan enemmän tai vähemmän. Pari pulloa kaappiin ja yksi maistoon... ja hinta Alkossa 7 senttiä halvempi kuin viime vuonna, eli 8,91€. Miten niin hinnat nousevat?


Fuller's Vintage Ale 2016, 8,5%

Tuoksussa vahva Vintage Alelle ominainen makeahko toffeinen maltaisuus ja jopa mieto mäskisyys. Päärynäistä ja miedon omenaista hedelmäisyyttä, jossa myös luumuja ja hyvin kevyt hunajaisuus. Alkoholin lämmin hehku tulee kevyesti esiin. Tulee vahvasti pohjaoluen Golden Priden omianistuoksu. Hyvä, mutta ei poikkeuksellinen.

Maku muistuttaa paljon Fullersin Golden Pridea. Kevyen imelää maltaisuutta, hedelmäisyyttä (päärynä, omena ja ylikypsä appelsiini), kevyt bitterisyys ja tummien hedelmien mausteisuutta. Lämmetessä tummat hedelmät ottavat enemmän alaa. Hyvin tasapainoinen ja nautittava, mutta tällä kertaa se Vintage Alen viides ulottuvuus jää hieman uupumaan. Ehkä lisäkypsytystä kaipanee.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti