19 helmikuuta 2017

Hartwall Lahden Erikois Pils

Hartwall lähetti tiedotteen, jossa se kertoi tuovansa uudelleen markkinoille nostalgisen Lahden Erikoisen. Alun perin tuote tuli esille vuonna 1930 Mallasjuoma Oy:n tuomana.

Erikois Pils esitellään Lahden hiihdon MM-kisoissa ensi viikolla ja tulee alkuun myyntiin lahteen ja sen lähialueille. Laajemmin olut tulee saataville maaliskuun lopulla. Samalla Hartwall tuo myös Erikois-tuotemerkin alle Erikois IPAn, jolla se vastaa kasvaneeseen olutbuumiin ja IPA-villitykseen. Molemmat oluet ovat täysmallasoluita, ja tulevat saataville 3,5 desilitran lasipulloihin, 5 desilitran tölkkeihin ja hanaan valikoituihin ravintoloihin.
"Lahden Erikois Pils 4,5 % on alkuperäänsä kunnioittava saksalaistyylinen täysmaltaasta pantu pohjahiivaolut ‒ saman tyylinen kuin vuonna 1935 markkinoille tullut edeltäjänsä. Raikas ja aromikas, maukkaasti humaloitu olut on rapea vaihtoehto perinteiselle lagerille. Erikois Pils on valmistettu liki alkuperäisellä reseptillään."   
"Maaliskuun lopulla myyntiin tuleva Lahden Erikois IPA 4,7 % ei ujostele. Roiman hedelmäinen IPA on Suomessakin kovasti muodinmukainen oluttyyli, ja tämä kullankeltainen ja voimakkaan katkeroinen pintahiivaolut puraisee ärhäkästi. Maultaan muhkea, selkeä ja puhdaspiirteinen IPA on miellyttävä, mukavan juotava olut."
Erikoisen valmistus lopetettiin vuonna 1998. Brändi koitettii tuoda uudelleen vuonna 2003 liepeillä, mutta ei saanut tarpeeksi tuulta alle, vaan lopetettiin vuonna 2006.


Sain Hartwallilta muutaman tuotenäytteen Lahden Erikois Pilsistä, jonka nyt maistelen ja arvioin. Vertailun vuoksi ostin rinnalle Lapin Kultaa (myös Hartwallin) ja Kukko Pilsiä. Nämä siksi, että LApin Kulta on makropanimon täysmallaslager ja Kukko puolestaan laajasta levikistä huolimatta taitaa lukeutua vielä pienpanimoihin. Kaikki nämä siis täysmallaslagereita. Pärjääkö Lahden erikoinen, katsotaan. Hinta Lapin Kullalla on luokkaa 1,4 €, Kukolla 1,2 € ja Lahden Erikois Pilsillä tulloo olemaan luokkaa 2 - 2,5 €.
Hartwall Lahden Erikois Pils, 4,5%

Tuoksu tuo välittömästi mieleen suomilagerin, eli sitä bulkkilageria, jota kaupoissa on massoittain. Kuitenkin kun vertaa Lapin Kultaan, niin huomaa mukana olevan makeahkoa mallasta, keksisyyttä ja enemmän aromikkuutta ylipäänsä. Lapin Kullassa on enemmän metallisuutta ja pahvia. Erikoinen vie siis Kultaa vastaan 1-0. Vertaessa Kukkoon ollaan tasaisemmissa olosuhteissa. Erikoinen on makeampi tuoksultaan ja Kukko puolestaanb tarjoilee humalaakin. Erikoisessa ei tosiaan humalaa tuoksun perusteella oikeastaan olekaan. Ollaan siis lagerin tyylissä, ei niinkään pilsnerissä.

Maku on aika pliisuhko. Samaa miedosti makeaa maltaisuutta, aavistus vaaleaa keksiä ja ripaus humalaa jälkimakua kohden. Kultaan verrattuna kuitenkin enemmän luonnetta. Lapin kulta on vissymäisempi. Erikoisessa matalammat hiilihapot ja pehmeämpi ote. Kukkoon verrattuna Jäädäänkin sitten isosti. Siinä missä Erikoinen on pliisu ja miedon makea, on Kukko rapsakan humalainen ja tasapainoisen maltainen.

Lopputuleman heittäisin, että Lahden Erikois Pils on peruslager (ei Pils), jossa täysmaltaisuuden huomaa makeahkona ja viljapeltoisena aromikkuutena. Tuoksussa Erikoinen vie Lapin Kultaa, mutta jää hieman Kukolle. Maussa Erikois Pils jättää Lapin Kullan taakseen, mutta olemattomalla humaloinnilla jää reilusti Kukon taakse. Oikealla hinnoittelulla (1,2-1,7 €) voisin kuvitella tätä myytävän.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti