14 helmikuuta 2017

Laitilan Savu IPA (Alkon käsityöläisoluet 2017)

Menoja ja tapahtumia pukannut, joten on hiljaisemmalle jäänyt Alkon käsityöläisoluiden maistelu. Kaiken kukkuraksi oli iskenyt parin päivän flunssa viime viikolla. Nyt kuitenkin hieman ipaa ja savua lasii, Laitilan Savu IPAn merkeissä.

Ensiksi tuli mieleen taannoin nauttimani Emelissen Smoked Rye IPA, josta pidin, joten savun ja ipan sovintoon keskenään oli mielestäni ok ja odotuksetkin hieman nousivat. Suomalaisiahan pidetään hieman savuhörhöinä, on savusaunaa, talveen sopii takat ja nuotiot ja esim viskien puolella lähes aina savuinen viski on hyvää. Taitaa se IPA olla bulkkien ulkopuolelta se suokikkityylikin, joten nythän on varsinainen kansanoluttyyli kyseessä. Tai sit ei.

Laitilan Savu IPA on tehty käyttäen savu-, pale ale- ja carared maltaita. Savumaltaiden tyypistä ja määrästä ei ole tietoa, esim mitenkä ja millä ne on savustettu (tai kuivattu). Emelissessä oli vain 10% savumallasta ja mielestäni se oli melko sopiva määrä. Humalina löytyy Pekko, Mosaic ja Equinox, eli amerikkalaishumaloinnilla mennään. Hinta Alkossa 3,98 € / 33cl.


Laitilan Savu India Pale Ale, 5,9%

Tuoksussa alkunuuhkaisut tuo välittömästi mieleen kesäisen Suomen, mökkimiljöön, jossa saa lämpimänä ja kuivana päivänä, puiden pilkkomisen ja nuotionleiskunnan ohessa hyvän IPAn käsiinsä. Mielikuvien jälkeen saan sieraimiini myös miedosti hedelmää ja etenkin greippiä, mutta savumaltaisuus peittää niitä aika tehokkaasti. Silti, en voi olla tykkäämättä tämän suvisuomi-savuaromimaailmasta.

Maussa ei ole ihan niin raikas fiilis kuin tuokussa, mutta kyllä tässä hyvän karhean katkeran ja greippisän ipan ääressä ollaan. Savuisuus tuo tähän robustimman tunteen ja katkeruus täydentää savumaailmaa käsi kädessä. Sanoisin, että tässä on sitä kuulua peräkärryäkin ihan riittämiin, ainakin minulle. Hieman yksioikoiseksi jää humala-savumaailma, mutta jos tekee mieli savua, greipin katkeruutta ja maalaista maltaisuutta, niin tässä olut.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti