25 syyskuuta 2014

Olut Expo Finland 2014 – Moët Hennessyn edustus


Viimekertaisesta UISGESta puuttui ainakin yksi mielenkiintoinen edustus ja se oli Ardbeg ja Glenmorangien valikoima. Toinen näistä tislaamoista nauttii sellaista mainetta, että heikompia itkettää. Melkein sama mitä markkinoille lyödään ulos, kaikki menee. Arvatkaa kumpi?
Möet Hennessy Finlandin viskiedustus näyttää tähän tapahtumaan hiukan paremmalta ja vahvuus on oheisen listan mukainen.


ARDBEG

Ardbeg Ten Years old
Kaipaako tämä viski edes mitään esittelyjä? Kaikkien vähänkään viskeistä kiinnostuneiden pitäisi tämä jo tuntea. Niille jotka ei vielä tunne, on aika korjata asia. Disclaimer: saattaa sisältää fenoleja.

Ardbeg Corryvreckan
Kun TEN on tuttu, niin on aika siirtyä seuraavaan. Edellisen tuunattu versio (tavallaan), joka julkaistiin 2008. Hieman mineraalisempi, suolaisempi ja ehkä vähän savuisempikin. Vahvempi yleisesti. Osa viskistä kypsytetty ranskalaisesta tammesta tehdyissä tynnyreissä.  

Ardbeg Uigeadail
Edellisistä hyppy tummempaan päin, jossa savuun sekoittuu sherryiset piirteet. Tämän ensimmäiset versiot olivat huippuhyviä (varsinkin 2003 ensijulkaisu), sittemmin laatu on hieman...öh tasaantunut. Nyt savun kera löytyy tummaa suklaata, pähkinäisiä vivahteita ja kuivattuja hedelmiä. Toimii tänäkin päivänä melko hyvin. Kypsytyksessä käytetty noin 35-45% ex-olorosotynnyreitä ja loput ex-bourbontynnyreitä. 


GLENMORANGIE

Glenmorangie 10 Year Old Original
Perusvalikoiman perustuote, joka on pienistä muodonmuutoksista ym. ollut melko pitkään markkinoilla. ex-bourbonkypsytystä, josta saadaan hedelmäistä ja raikkaamman puoleista viskiä. Ai niin, presentation box saattaa aiheuttaa häikäisyvaaran. 

Glenmorangie Quinta Ruban
Perusvalikoiman yksilö, joka on viimeistelty (2-vuotta) Douro valleyn portviinitynnyreissä. Luvassa siis makeahkoa viinivivahdetta. Ennen ikämerkinnätön, nykyään ikämerkintä 12yo. 

Glenmorangie Lasanta
Tämä ei ole Lasagne-astiassa viimeisteltyä viskiä, eikä sen nimi tule karvisen suosikin mukaan, vaan tämä perusvalikoiman versio on entisissä sherrytynnyreissä viimeisteltyä (2-vuotta) Glenmorangieta. Samalla tavalla tummemman sävyistä kuin edellinenkin, mutta viinisyys on ehkä hieman kuivempaa ja nahkaisempaa. Minusta parempi kuin portviimeistelty. Myös 12-vuotias ikämerkintä. 

Glenmorangie Nectar D'or
Tämä nektaari on puolestaan perusvalikoiman sauternes-viimeistelty viski. Sauternes on ranskalaista vaaleaa makeaa viiniä Bordeauxin viinialueelta. Tämä on minusta tämän perusvalikoiman paras. Kukkaisia ja hedelmäisiä piirteitä, mutta ei äklömakea, vaan paketti pysyy melko hyvin raikkaanakin. 


Tässä on siis lähdetty täysin peruskattauksella liikkeelle. Pidemmälle harrastaneet joutuvat siis uusimaan, tai sitten tyytymään oluisiin. Vähemmän viskejä nautiskelleille löytyy tästä paljon maistettavaa. Näistä suosittelisin maistamaan kaikkia, mutta jos kolmella taas mennään niin olisi valinta seuraavanlainen: Ardbeg Corryvreckan, Ardbeg Uigeadail ja Glenmorangie Nectar D'or. 


P.S. muistahan käydä tsekkaamassa tapahtuman olutlistat JaskanKaljat-blogista.

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *
Tapahtuman tiedot:

Aika ja paikka: 
24.-26.10.2014, Helsinki, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 

Pääsyliput: 
Ennakkoon Tiketti, PE, LA: 15€. 3pv lippu 25e. Hinnat sis. narikan ja tasting-lasin.

Tapahtuman sivut: 

Juomalistoja: 
Vuoden 2013 tapahtumakulku: 

4 kommenttia:

 1. Ei kai syy Ardbegin poissaoloon UISGEssa ole se, että VYS:n pomo on Ardbegin lähettiläs?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nämä on niitä spekulaatioita joita harrastajamarkkinoilla saattaa liikkua. Näin yhden harrastajan silmin, itse näin asian vain niin, että UISGEsta maahantuoja puuttui ja nyt se onkin mukana. Tosin eihän tuolla kattauksella mitään hurraamista ole; täysin perussetillä tuli ja nuo viskithän löytyy joka jampan kaapista ja jokaisesta baaristakin. Eli mitä lisä-arvoa tuo loppujenlopuksi tuo tällaiseen tapahtumaan, joka mielestäni nimen perusteella saattaisi tarjota uutuuksia. UISGE ja Expo on kuitenkin aika erilaiset tapahtumat luonteeltaan (ainakin vielä). UISGEssa on huippuhyvä valikoima suomalaisen keskivertoharrastajan silmin. Expo taitaa kuitenkin olla vielä pääosin olut-tapahtuma.

   Poista
 2. Aika helvetin monta uisgessa mukanaolevaa maahantuojaa puuttusi tosta olut ja viski expon listalta mun mielestäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tulee varmaan puuttumaankin nimen perusteella. Ainakin jokusen vuoden....

   Poista