24 syyskuuta 2014

Olut Expo Finland 2014 – Arcus Finlandin edustus


Ensimmäinen viskilistaus on edessä ja tulen kaikkia listauksia lyhyesti kommentoimaan, jos niistä jotakin merkittävää kommentoitavaa on. Kommentit ovat omasta vapaasta tahdostani, en siis ole mukana tapahtuman järjestelyissä tmv.

Arcus Finlandilla on tapahtumassa kaksi ständiä, joista toinen on keskittynyt jenkkiviskeihin ja toinen Skotlannin Highland-alueeseen (mukaanlukien Speyside). Ohessa listaus viskeistä ja muutama oma kommentti:


Skotlantilaiset viskit:

Ancnoc 12yo
Knockdhun tislaamon viskit nimettiin anCnoc-nimisiksi vuonna 1994 välttääkseen nimisekaannuksen Knockando-tislaamon viskien kanssa. Tämä on perusvalikoiman viski, joka edustaa kevyttä ex-bourbonkypsytettyä tyyliä.

Balblair 2003
Yksi suosikkitislaamoistani Highland-alueelta. Tislaamo käyttää eniten ex-bourbontynnyreitä ja tämäkään ei tee poikkeusta. Viski julkaistiin Balblairin perusvalikoimaan marraskuussa 2013 ja on kypsytetty ex-bourbontynnyreissä. Odotettavissa raikasta vaniljaista hedelmää. 

Old Pulteney 12yo, 17yo ja 21yo
Old Pulteney edustaa vielä kohtuuhintaisia ja melko hyvän hinta/laatu-suhteen omaavia viskejä. Oma suosikkini on näistä 21yo. Kaikista löytyy vaniljaisia ja hedelmäisiä nootteja, 17- ja 21-vuotiaissa enemmän kypsempää ja kuivempaa hedelmää. 12yo on kypsytetty täysin ex-bourbontynnyreissä, kun taas 17 ja 21-vuotiaissa ex-bourbon- ja ex-sherrykypsytettyä viskiä. 21-vuotias voitti "viskiguru" Jim Murrayn päätöksella Whisky Bible Awards 2012: Best Whisky in the World -tittelin.

Speyburn Bradan Orach ja 10yo
Bradan Orach on halvemman luokan ikämerkinnätön viski, jonka gaelinkielinen nimi tarkoittaa Golden Salmon, eli jonkinlaista parempiluokkaista lohta. 10yo on puolestaan tislaamon perusvalikoiman viski. Kerran olen kymppiä maistanut, muttei erityisemmin maistunut. Hiukan grain-tyyppisempää karheata hedelmäisyyttä.

Hankey Bannister
Melko monesta baaristakin löytyvä blended-viski, joka on nimetty luojansa, Mr. Bannisterin mukaan. Yhden kerran maistoin, toista en tarvi.


Amerikkalaiset viskit:

Buffalo Trace
Jenkkiläisen suuruuden perusvalikoiman viski. Julkaistiin vuonna 1999 ja sen vattaukseen käytetään noin 25-30 tynnyriä. Omasta mielestäni maultaan myöskin perushyvä. 

Eagle Rare 10yo
Samaisen tislaamon (Buffalo Trace) premium-tuotoksia. Ns. single barrel -viski, eli yhden tynnyrin tuotoksia. En ole vielä huonoa Eagle Rare kymppiä maistanut. Tästä löytyy markkinoilta myös 17-ikäinen versio. 

Kentucky Gentleman
Alemman luokan bourbon, joka tislataan ilmeisesti Barton-tislaamolla Bardstown, Kentuckyssa. Kokemuksia löytyy ja jos Jack Daniels ei ole mieleesi, ei ole tämäkään. 

Fireball
Oletan, että kyseessä on Fireball Cinnamon Whisky. Kanelinmakuinen viskipohjainen likööri. 


Tällainen kattaus tällä kertaa. Jos näistä pitäisi kolmea maistella, niin oma suositus menisi näin: Eagle Rare 10yo, Balblair 2003 ja Old Pulteney 21yo. Hyvä idea on myös verrata esim kaikkia Old Pulteneytä keskenään ja huomata kypsytyksen tuomia eroja.

P.S. muistahan käydä tsekkaamassa tapahtuman olutlistat JaskanKaljat-blogista.

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *
Tapahtuman tiedot:

Aika ja paikka: 
24.-26.10.2014, Helsinki, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 

Pääsyliput: 
Ennakkoon Tiketti, PE, LA: 15€. 3pv lippu 25e. Hinnat sis. narikan ja tasting-lasin.

Tapahtuman sivut: 

Juomalistoja: 

Vuoden 2013 tapahtumakulku: 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti