07 syyskuuta 2014

Schneider Weisse TAP5 & TAP7 – vehnää humalatwistillä ja ilman

Vehnäkesän arvioista on jäänyt muutamia hyviä yksilöitä pois, joten korjaillaan tätä puutetta tällaisilla pienillä korjaussarjoilla joita tuli nautittua mökkilomilla ennen ulkomaan reissua. Mikäpä parempi ympäristö hyvien vehnäoluiden arvioimiseen, kuin mökkiympäristö kauniissa Suomen rauhallisessa järvimaisemassa ja sauna lämpiämässä, unohtamatta rantanotskia, joka odottelee makkaraa tirisemään.

Nämä kaksi tuotetta kuuluvat Schneiderin valikoimiin (Weissbierbrauerei G. Schneider & Sohn) ja edustavat tietyllä tavalla ääripäitä. Lyhyesti kirjoitettuna, toinen on perinteinen originaali ja toinen humalahessu. Pidemmin kerrottuna, Original on perinteinen baijerilainen vehnäolut, joka on pantu perinteisellä vuoden 1872 reseptillä. Reseptin mukaan oluen panossa on käytetty 60% vehnää ja 40% ohraa, joiden lisäksi humalina on käytetty Hallertauer- ja Magnum humalia. IBU on vaatimattomat 14 ja alkoholivahvuus maltilliset (tyypilliset) 5,4%.

Toinen näistä, Meine Hopfenweisse, on puolestaan hieman erikoisdempi yksilö. Perinteisen sijaan tämä on pantu menemällä ääripäihin ja olueen on tumpattu aimo läjä humalaa. Olutta on pantu vuodesta 2007 ja se tunnettiin aiemmin nimellä Schneider-Brooklyner Hopfenweisse. Schneider-Weissen Hans-Peter Drexler ja Brooklynin Breweryn Garrett Oliver panivat (kirjaimellisesti) parhaansa sekaisin ja niin syntyi tämä uudenlainen (ja herkullinen) vehnätyyli. Resepti on 50/50 vehnää ja ohraa ja sen humalointiin ja kuivahumalointiin on käytetty Hallertauer- ja Saphir -humalia (Hallertauer Saphir?). Ja pum! Eiku nauttimaan.


Schneider TAP7 Unser Original, 5,4%

T: Tuoksusta tulee mieleen sahti, hyvä sahti. Hyvin banaaninen ja pehmeän vehnäinen. Hiiva tuntuu makealta pullataikinalta ja vehnänmaltaisuus tuo mieleen kevyesti limppua. Ripaus neilikkaa ja mukavasti banaania. Kypsää uunibanaania. Hyvä tuoksu.

M: Suutuntuma on melko täyteläinen, joskin hiilihappoja on runsaahkosti. Makeahkoa kypsää banaania ja hieman neilikkaa mausteena. Kieltämättä tulee myös sahti mieleen, vain rukiin terävyys puuttuu ja hieman katajaa. Humalaa ei tässä juurikaan tunnu. Kokonaisuus on aika maukas ja tämä on kyllä hyvä vehnäolut.
Schneider TAP5 Meine Hopfenweisse, 8,2%

T: Oikein hedelmäinen ja kylmän raikas. Humalat tulee jenkkioluittain, mutta hiivaisuus ja banaanisuus palauttaa mieleen vehnäoluen. Havumäntyhumalaa ja kuivaa pihkaisuutsa. Tuli mieleen tulitikku, joka kastettiin pentuna pihkaa. Ja laitettiin lampern pyörimään. 

M: Maussa havuinen ja mäntyinen humaluus maistuu. Mutta ei räjäytä tajuntaa katkeruudellaa. Myös vehnän omat pehmeät piirteet pääsee esiin. Vastasahattua kuusipuun pihkaisuutta. Maku toi myös mieleen tuoreen ja hieman kostean sahanpurun. Ja vaikka tässä mainitsen paljon puuta, niin siltikään se ei hallitse liikaa. Alla on hiivaisuutta, joka on hedelmäistä ja makeahkoa. Nämä oli kyllä herkullisia vehnäoluita. Jos tekee mieli perusvehväistä, kannattaa TAP5 jättää väliin, sillä TAP7 tarjoaa herkkua pullossa. Jos taas tekee mieli vehnäolutta, mutta humalakärpänen on kutitellut makunystyröitä hiljattain, niin ehdoton valinta on Meine Hopfenweisse havuisine puraisuineen ja avot!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti