27 syyskuuta 2014

Pikavisiitti Pohjanmaalle – terveisiä Vaasasta ja Isokyröstä

Työreissun ohella tuli tehtyä pikavisiitti Vaasan viskikulttuuriin yhden paikan verran. Paikaksi valikoitui Public Corner, osoitteessa Vaasanpuistikko 18. Muutaman työkaverin voimin ja yhden paikallisen oppaan kera, ryhdyttiin käymään valikoimia läpi. Viskivalikoimat osoittautui ihan kelpo mielenkiintoisiksi, sillä hyllystä löytyi peruspullojen lisäksi ihan kattavasti erikoisempiakin ja muutamia harvinaisempiakin viskejä.

Valikoimista oli muutamat Japanilaiset (esim. Yoichi 20yo), kattavasti skotteja, välttävästi bourboneja ja perusirkkuaja ensiapuun. Hyllyssä majaili ehkä sellaiset 70-100 viskiä. Hyllyssä oli muutama kivampi Ardbegikin, joista kaverit melkein saivat ylipuhuttua maistamaan vuoden 1976 single cask -pullotetta, mutta 120e hinta (4cl) sai perääntymään - Olisihan se ollut itseni lisäksi neljälle tarjottuna mukavat 600e.
Viskien lisäksi olutvalikoimaa löytyi hieman perusvalikoimaa paremmin ja erikoisemmin. Kaapista löytyi muunmuassa rivistö italialaisia oluita, joita tulikin maisteltua urakalla.

Omistaja kertoi, että viskeistä oli saapunut juuri uusin lasti, jonka seassa olisi löytynyt uusia tuotteita Bowmoren ja Laphroaigin riveistä. Lapparilta mm. uusi 12-vuotias olisi kiinnostanut, mutta sitä ei oltu vielä koodattu hintatietoihin ja jäi täten maistamatta. Hyllystä valikoitui kuitenkin muutama viskinen ja niistä yhdestä tuli kirjattua tarkemmat nootit.

Paikallisia eväitä Aroma-kahvilassa

Nikka Yoichi 20yo, 52%

T: Nenätuntuma on mineraalinen ja hieman metallinen alkuun. Metallisuus häviää viskin hengitettyään. Ilmalla viski avautuu ja antaa "japsikomponentteja" enemmän. Parfyymistä kukkaisuutta, hedelmäistä mausteisuutta ja tammisuutta, sekä kypsää hedelmää mm. persikan muodossa.

M: Alusta asti pehmeää tammea ja kypsää hedelmäisyyttä. Hedelmistä mm. persikka, aprikoosi ja luumu tulee mieleen. Melko tasapainossa on hedelmät ja hento mausteisuus. Jälkimaussa vaniljaa, joka muuttuu loppua kohden hunajaiseksi pähkinäisyydeksi. Pitkä ja kaunis jälkimaku. Viskissä riittää voimaa koko makumatkan.



Oluista valikoitui alkuun läjä Brewfistin ipoja ja pale-aleja. Space Frontier, Bionic celebration ipa, Termina 1 pale ale, Space Man ja Burocracy.  Näistä ei tullut kirjattua niin tarkkoja nootteja, mutta yleiskuvaksi jäi hieman ristiriitainen fiilis. Humala näytteli isoa pääosaa ja vain muutamista erottui mukavasti muutakin makuja, kuten hedelmäisyyttä. Täytyy joskus ottaa uusiksi ja tutkiskella tarkemmin. Näiden lisäksi Olutmestarin Vehnä, 5,8%, maistui hanasta melko kivasti.



Ennen Vaasailua tuli käytyä jälleen Isokyrön tislaamolla, Kyrö Distillery Companylla. Piti tutustuttaa muutama viskeihin perehtymätön henkilö suomalaisen viskin kulttuuriin. Master Distiller Kalle esitteli meille kierroksen muodossa panimon historiasta, prosessista ja tislaamisen saloista. Kierroksen ja jutustelun jälkeen oli pienimuotoinen maistelutilaisuus, jossa maisteltiin Juuri ja Napue, drinkkien kera.
Tämä oli ensimmäinen kerta kun maistoin giniä piiiiitkiin aikoihin. Täytyy myöntää, että oli elämäni paras gini. Mainitaan nyt kuitenkin vielä, että olen aina inhonnut giniä....tähän saakka. Yllävän paljon löytyi mausteisuutta ja miellyttäviä komponentteja. Porukan muu jäsenistö oli hyvin tyytyväisiä makuun.

Kaikille tiedoksi: Juuri ja Napue on tulossa piakkoin Alkon tilausvalikoimaan, jolloinka näitä voi tilata omaan lähialkoon. Juuren hinta on hieman päälle 40e ja Napue taas hieman alle 40e. Nyt on kaikilla suomalaisilla tilaisuus hommata palat laatua kaappiin!



Reissu lyötiin pakettiin visiitillä Suomen parhaaksi leipomoksi valitulla Aroma Bageri&Konditorilla. Arvatkaa oliko herkkua? Mukaan tarttui aika monta leipää ja paikan päällä tuli porukalla kokeiltua melkein kaikki leivokset läpi mitä vitriinistä löytyi. Omaksi suosikiksi osoittautui marsipaani-omenaleivos. Omnom. Suosittelen käyntiä mikäli lähettyvillä reissaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti