02 elokuuta 2014

Noah's Mill Bourbon, 57,15%

Alkukesästä mietiskelin mitä bourbonia voisin hommata kesän tuleville mökkireissuille. Viime reissulla erittäin toimivaksi osoittautui Booker's Bourbon, joka omassa suussani sai hienot maut aikaan ja muodostui yhdeksi nykyisiksi bourbonin esikuviksi. Tämä mielessä etsiskelin hieman vastaavantyylistä vahvan mausteista ja tuhtia bourbonia. Muutamia ehdokkaita löytyikin ja yksi niistä nousi ylitse muiden.

Noah's Mill on Kentuckyssa tuotettua bourbonia, jonka taustalta löytyy Kentucky Bourbon Distillers (KBD), joka tuottaa myös mm. Kentucky Vintage-, Pure Kentucky- ja Rowan's Creek -bourbonia. Oman tislauksen lisäksi, KBD hankkii tisleitä eri tislaamoilta ja pullottaa niitä eri brändien merkeissä. Viimepäivinä on lehdissäkin ollut juttua näistä small batch -tuotteista, kuinka monen craft distilleryn tuotteet ovat peräisin isoista tehtaista, kuten Lawrenceburgista. KBD ei ole paljastanut tämän viskin lähteitä.

Noah's Mill on ns. small batch -bourbon, jota tuotetaan hieman pienemmissä erissä hieman enemmän rakkautta antaen. Noh, tämä saattaa kuullostaa hienommalta kuin on, sillä se kuinka pienissä erissä näitä small batch -tuotteita sekoitellaan on kunkin valmistajan käsissä. Joillakin valmistajilla small batch merkitsee muutamia tynnyreitä, kun taas isommilla voidaan puhua jopa useista sadoista tai tuhansista tynnyreistä. Ainakin aiemmin tämän viskin kohdalla erä oli maksimissaan 20 barrel-tynnyrin luokkaa.

Viski pullotettiin aiemmin 15-vuoden ikäisenä, mutta joitain vuosia takaperin (2009-2011??) iäkkään bourbonin hankalasta saatavuudesta johtuen reseptiä muutettiin niin, että nykyään se koostuu 4-20-vuotiaista viskeistä. Ja koska viski on pullotettu 57,2% vahvuudessa, lupailee se tuhtia kokemusta.Noah's Mill Bourbon, 57,15%

T: Intensiivinen ja kypsän hedelmäinen. Hedelmät ovat raikkaita ja tuoreita ja tuovat hieman kirpeyttä. Tuoreet vihreät omenat kanelilla, jotka odottavat uuniin menoa. Hienoa mausteisuutta vailjan, kanelin, neilikan ja inkiväärin muodossa. Tämä on laadukkaan bourbonin tuoksu. Ei pistele, mutta on intensiivinen ja pitkä.

M: Ensimmäiset siemaukset tuovat tuoksun vihjailemaa intensiiviyttä. Suussa tämä omn kuitenkin juuri sopivan tuhti, ei pistele, eikä oikeastaan kaipaa vettä. Täyteläinen suutuntuma. Mausteisuus on monipuolista ja tuntuu vielä pitkään jälkimaussakin. Hedelmäisyys tuo sopivaa happamuutta ja jyväinen karkeus tasapainoittaa koko pakettia. Loistavaa.

Tässä on upea esimerkki laadukkaasta premium-bourbonista. Maku on alun intensiivinen ja kestää loppuun asti maukkaana ja mausteisena. Runko on lähes täydellinen, tuhti, mutta raikas ja täyteläinen. Näitä kehtaa sieamailla.

4 kommenttia:

 1. MGP:n tislaamo Lawrenceburgissa on Indianan puolella, ja ainakin Noah's Mills pullossa lukee (luki omassa) "Distilled in Kentucky". Tämän perusteella, jos etikettiin voisi luottaa, lähde ei olisi MGP. Ja KBD:n omistama Willett merkki pullottaa mm. ruista, jossa maininta Indianasta on. Tosin tämä ei ole aina 100%:n luotettavaa, mutta aika harvoin kai noin paljoa huijattaisiin. Willett tosin on tainnut aloittaa omankin tislauksen.

  Toinen mielestäni erinomainen bourbon on Black Maple Hill (KDB). Harmillisen hankalasti saatavaa tällä suunnalla.

  KBD:n tisleiden lähteeksi sanotaan usein 1-2 km päässä sijaitseva Heaven Hill -tislaamo. Aika luonnollinen oletus kun huomioi etäisyyden, mutta 100%:n varmaa ei ole.

  Aika erilainenhan tuo Jenkkien NDP (non distillery product) -viidakko on verrattuna Skottien IB-pullotuksiin. Skoteissahan useimmiten IB-pullotteissa on tieto tislaamosta. Ei aina, poikkeuksiakin on.

  MGP:n tislaamon oleminen lähteenä useisiin pullotuksiin ei sinällään ole mikään uusi uutinen, vaikka se nyt onkin noussut esille. Alla pari hyvää blogijuttua, jotka voivat ehkä "aukaista" sikäläistä meininkiä.

  http://chuckcowdery.blogspot.fi/2013/05/the-rational-way-to-regard-ndp-whiskeys.html
  http://recenteats.blogspot.fi/2014/05/how-do-you-know-its-sourced-whiskey.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jahas...ensin rustaan pitkää vastausta, mutta se hävisikin jonnekin bittiavaruuteen.... enivei. Niin ei tosiaan ole uusi juttu tuo uutinen, mutta varmaan noussu pinnalle kun uusia tislaamoja tullut kuin sieniä sateella ja ostelevat alkuun tisleensä muualta. Eihän siinä toisaaltaan ole mitään vikaa jos julkaisevat hyvää viskiä, mutta toki harhaanjohtavat höpöhöpö-tarinat ym on aika kieroa. Vähintään olisi hyvä mainita, että "by the way, we dont use our own spirit".

   Poista
  2. Täältä olen katsellut myös näitä juttuja: http://recenteats.blogspot.fi/p/the-complete-list-of-american-whiskey.html

   Poista
  3. Kappas, myös minun eka pitkä kirjoitus katosi bittiavaruuteen...

   Totta, harhaanjohtavat markkinajargonit ja hinnannostatukset pitäisi saada kitkettyä pois noista NDP-pullotuksista. Sinällään minulla ei ole tuota toimintaa vastaan mitään, sen kun vielä kertoisivat myös kuka sen kypsyttää. Osaa ymmärtääkseni vain pullottaa MGP:n kypsyttämän, osa kypsyttää itse.

   Poista