28 elokuuta 2014

Braukunstkeller Mandarina IPA ja Craftwerk Tangerine Dream

Kesäloma menossa ja IPAilu on jo alkanut. Hienon tynnyrioluttäyteisen mökkiviikonlopun jälkeen on avautunut muutamat ipat, joista nyt tarkemmassa arvioinnissa saksalaisen craft-panimon Braukunstkellerin tuotos ja Craftwerkin vastaava pale ale -versio Tangerine Dream.

Nimensä mukaan oluiden "juttu" on single hop, eli valmistuksessa on käytetty yhtä humalalajiketta, Mandarina Bavariaa. Tämä saksalainen humala ponnahti esille vuonna 2012 ja se on saanut nimensä tangeriinia (mandariinia) muistuttavan tuoksun ja makunsa puolesta. Eräiden lähteiden mukaan tämä oltaisiin saatu risteyttämällä saksalaista humalalajiketta amerikkalaisen Cascade lajikkeen kanssa. Viimeksi Mandarina humalaan olen törmännyt Muflonin versiossa, joka oli oikein maukasta ja onnistunutta.

Mandarina Bavaria -humalan lisäksi Mandarina IPAssa on käytetty maltaina Karamel-, Pale Ale-, Pilsner ja savumaltaita. Humalista on saatu maltilliset 55 IBUa irti katkeruudeksi. Craftwerkin unelmassa on puolestaan käytetty saman humalan lisäksi pilsner-, caramel- ja Munich -maltaita. Katkeroluvuksi on annettu 50 IBU ja olut on suodattamaton. Braukunstkeller Mandarina IPA, 6,1%

T: Maltaista leipäisyyttä jota raikas humala kyyditsee. Humala on raikasta, vaikka pieni pölyinen tuntu on seassa. Aavistuksen verran voikeksiä maltaisuuden seassa. Humala ei jyrää vaan on sopusuhdassa maltaan kanssa. Kevyesti pihkainen ja appelsiininkuorinen (mandariini?). Miellyttävä tuoksu. 

M: Miellyttävän tasapainoinen. Humala on selkeästi läsnä, muttei jyrää eikä ole liian tahmea. Kevyesti karamellisuutta ja mallasta. Humala avautuu jälkimaussa hedelmäiseksi ja kevyen suolaiseksi. Hedelmäisyys tuo mieleen enemmänkin sitrushedelmien kuorta, koska se on hieman makean pölyistä. Yleisolemus on raikas ja pirtsakka, muttei lainkaan ohut. Mainio IPA. 
Craftwerk Tangerine Dream, 5,8%

T: Selkeämmin hedelmäinen kuin edellinen. Samaa sitrushedelmän kuorta, mutta mandariini on selkeämmin mukana. Humala on hyvin raikasta ja tuoretta tuoden miedosti havumetsää ja sitrusta. Maltaisuus tuntuu kermatoffeena jonka seassa on vähäisesti hiivaisuutta. 

M: Raikkaan kevyt. Mielestäni sopivan kevyt pale ale -olueksi. Humala on kostean lehtimetsäistä, jonka mukana tulee mandariinia (tehtävä suoritettu?). Appelsiinin kuorta ja karamellisoitua appelsiinia. Mielestäni ei yhtään liikaa makeutta, tai sitruksisuutta. Sitruksisuus on oikeastaan edellisen oluen tavoin makeahkoa ja hyvin lievästi hapokasta. Oikein maukas ja sopivan tasapainoinen. Tykkäsin tästäkin paljon. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti