02 syyskuuta 2014

Laphroaig 25yo Cask Strenght (2013) ja An Cuan Mor

Ennen Espanjareissua kerkesi pitkästä aikaa käydä lapparia lasissa. Molempia näistä olen maistanut jo aiemminkin, toisen lyhyen kuvauksen pääsee katsastamaan tästä savutastingin linkistä. Kaksvitosta maistoin muistaakseni edellisen kerran UISGEssa, jonka perusteella tuli myöhemmin tehtyä johtopäätös ostostakin. No tuonkertaiseen ostopäätökseen tosin vaikutti myös pieni "omaveto", sillä katsoessani Suomi-USA lätkämatsia laivalla lupasin itselleni fiiliksissä, että jos Suomi tämän matsimn vie tyylillä, palkitsen itseni hyvällä viskillä (jonka olin jo etukäteen päättänyt Laphroaig 25yo:ksi). No tietenkin Suomi sen vei....

Tämä 25-vuotias on vuoden 2013 versio, joka on pullotettu tynnyrivahvuisena, 45,1% vahvuudessa. Melkosesti on enkelit nautiskelleet. Ensimmäinen 25-vuotias julkaistiin 40% versiona vuonna 2007, mutta tämän jälkeen tislaamo on pullottanut kaksvitosensa tynnyrivahvuisena. Näin se kuuluukin olla, jos minulta kysytään. Tämä 2013 versio on kypsytetty 50% 1st-fill bourbontynnyreissä ja 50% 1st-fill olorosotynnyreissä (sherry). Pullo ja kotelokin on saanut hieman uutta ilmettä värinmuutoksella ja kultaisella viimeistelyllä. Tyylikäs mielestäni.

Toinen maistossa olevista lapparteista on siis jo aiemminkin sokkotastingin yhteydessä maisteltu travel retail viski. Tämä on kypsytetty alkuun first-fill ex-American white oak -bourbontynnyreissä, jonka jälkeen kypsytystä on jatkettu eurooppalaisessa tammessa. Värjäämätön ja kylmäsuodattamaton.



Laphroaig 25yo, 45,1% (2013)

T: Miellyttävää mineraalista ja tammista turvesavua. Savu on selkeästi läsnä, se on kypsää puusavua (miedosti pihkaa seassa) ja sen mukana on vaniljaa ja omenaa. Hieno tuoksu, kypsä ja syvä.

M: Mineraalinen ja miedon valkopippurinen savu tulee alkuun makeahkon tammipuun mukana. Suutuntuma on täyteläinen ja kuivan/öljyisen välimuotoa. Merellisen mineraalisuuden mukana on tervaa ja hieman lääkemäisyyttä. Jälkimaku jatkaa päämaun luonteella hiipuen hiljalleen.

Valmis, kypsä ja miellyttävä. Maut hyvin tasapainossa. Syvyyttä riittämiin. Hinta on hieman korkea tällekin, mutta muutoin erinomainen.



Laphroaig An Cuan Mor, 48%

T: Samaa punaista vahaa kun mitä löydän lapparin PX caskista. Hieman tunkkainen ja pistävä. Savu on tuhkaista ja punaviinimarjaista. Selkeä makean marjainen sherrytuoksu. Ei mielestäni niin erikoinen.

M: Maussa on samaa kuin tuoksussa. Sama punainen marjainen vahaisuus (tuoksukynttilä?) ja tuhkaisen likainen savuisuus. Tunkkainen ja melko nuorekas. Ollaan kaukana 25:n syvyydestä. Jotenkin nämä Laphroaigin px:t ym ovat hieman kerroksisia. Sherry, savu ja muut maut eivät ole sulautuneet täysin. Veden lisäys toi lääkemäisiä piirteitä, muttei paranna erityisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti