21 helmikuuta 2017

Alkosta: Glenfiddich IPA Experiment


Otsikon viski lähtee Alkosta 70 € tasarahalla. Vaan onko sen arvoista? Tutkitaan ennen kuin hutkitaan. Viskihörhöille Glenfiddich ei ehkä ole se muodikkain viski, tai ainakaan uudemman sukupolven Glenfiddich ei sitä ole. Mutta Entä kun etikettiin lyödään maaginen oluthörhön jalat alta kampittava IPA-sana? Vaikka onhan toi IPA jo hieman "last season" hörhöpiireissä....

Maailman myydyimpinä viskeinä tunnettu Glenfiddich julkaisi uuden viskisarjan (toistaiseksi "pysyvän" sellaisen) nimeltään Experimental series. Onko ensin pohdittu sarjaa, vai ajoiko ei-niin-onnistuneet kokeilut uuteen sarjaan? Enivei sarjassa nähdään erikoisia kokeiluja, joista kaksi ensimmäistä on jo julkaistu ilmoille. IPA Experiment and Project XX on kaksikko, jonka jo kerkesin maistelemaan Olutexpoilla ja niistä nyt IPA on maistettu muutaan otteeseen arviota varten.

Tämän viskin juju on siinä, että sitä varten The Speyside Craft Brewery teki IPAa, jota kypsytettiin tammitynnyreissä. Oluen kypsytyksen jälkeen tynnyritlähetettiin takaisin Glenfiddichille, joka tunki tynnyreihin random viskiänsä ja finisteli viskiä niissä kolmen kuukauden ajan. Oluthörhöille nippelitietona, olut oli humaloitu Challenger-humalilla. Ikämerkinnätön, mutta muistelisin kuulleeni tämän olevan noin 7-vuotiasta.


Glenfiddich IPA Experiment, 43%

Tuoksussa kirpeää maltaisuutta, jossa sitruksisuutta, mietoa omenaisuutta ja vaniljaisuutta. Uusi tammitynnyrin aromi. Kirpeys tuo mieleen käsisaippuan. Valkoviinisyyttäkin juolahtaa mieleen. Melko puhdas ja raikas.

Maussa kirpeys myös esillä, joka muistuttaa valkoviinien raikkautta ja mietoa hapokkuutta. Uutta tammea ja raakaa hedelmäisyyttä. Sitruunaa ja mietoa greippiä. IPAaa...? No jaa... En nyt sanois, vaan tässä on melko nuoren viskin makuprofiili hieman extra sitruksena. Ei mene leippareiden joukkoon.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti