16 helmikuuta 2017

Kimito Brewing Archipelago Pale Ale

Kimiton lähettämässä näytepaketissa mukana tulleen Archipelago Pale Alen korkki oli huonosti purrut kiinni ja olut päässyt pahvilaatikon kylkiin. Onneksi hätä ei ollut kummoinen, kun Kimitolta sain uuden Archipelagon rampaantuneen tilalle.

Alkon listoilta tämä löytyy (4,48 €), mutta ei ole tällä hetkellä saatavilla. Minulle kuitenkin valaistiin, että olutta on saatavilla maaliskuusta lähtien. Panopäivä tällä oli helmikuun alussa, joten nyt on lasissa hyvinkin tuoretta tavaraa.

Archipelago Pale Ale on panimon mukaan britteihin päin kumartava IPA / Pale Ale, joten odottanemmeko hedelmäisyyttä ja kenties yrttistä humalaa, sekä runsaahkoa runkoa? Speksit kertoo oluessa käytetyn humalina Magnumia, Chinookia ja Challengeria, sekä mallaspuolella Pale, Crystal ja Cara Pale maltaita. Eli onhan siellä sitä brittiäkin.


Kimito Brewing Archipelago Pale Ale, 5,5%

Tuoksusta huokuu vahva humalointi ja karamellisuutta. Miedosti havua, selvästi yrttisyyttä ja mukavasti hedelmäisyyttä alla. Etenkin lämmetessä hedelmäisyys karistaa ujouden tiehensä. Kieltämättä jotakin brittihenkisyyttä on, sillä pientä toffeista ja puumaista maltaisuutta bitterisen ja kuivahedelmäisen humalaisuuden kera löytyy.

Maussa humala näyttää heti kaapin paikan. Katkeraa greippiä, miedosti ruohoisuutta ja yrttisyyttä. Rungon puolelta vastataan humalatuleen samalla mitalla, mutta vasta hieman ennen keskivaihetta paletissa. Pähkinää, karamellimallasta, miedosti fudgea ja jopa mietoa puolitummaa leipää. Runko on tässäkin oikein hyvä. Humala muuttuu maalliseksi loppua kohden ja jättää aika runsaankin katkeruuden jylläämään.

Mosaic Viennaan verrattuna selkeästi katkerampi ja karamellimaltaisempi. Tykkäsin Mosaic Viennasta ehkä hieman enemmän, johtuen maltillisemmasta katkerosta, joka ei tuonut greippiä, vaan oli trooppishedelmäisempi. Olenhan muuten maininnut, että en tykkää greipistä? Tämä saa tasan kolme pikaria, kun Mosaic Vienna oli karvan vajaa neljä pikaria.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti