25 heinäkuuta 2013

Harviestoun Ola Dubh 12, 8%

Ola Dubh sarjasta vuorossa otsikon olut. Pullotus päivätty Helmikuulle 2012. Kohtuu tuore versio siis.Tämänkin oluen perustana on käytetty Old Engine Oil porteria, joka on pantu 10,5%:ksi. Käyteyt humalat ovat Galena, East Kent Goldings ja Fuggles. IBU 40. Pullon mukaan tuote sisältää ohraa, kauraa ja vehnää. Olut on kypsytetty 6kk tammitynnyreissä, joissa on aiemmin kypsytetty Highland Parkin 12yo single malt viskiä. Kyseinen 12-vuotias HP on selvästi savuisempi ja likaisempi kuin HP 30yo, jonka ex-tynnyrissä aiemmin maistamani Ola Dubh 30 oli kypsytetty. Katsotaan miten kyseinen olut on onnistunut.

Ola Dubh 12
T: Alussa hentoa paahtunutta ja poltettua viljaa. Samalla nousee esiin lämmintä mietoa ja kuivaa nuotiosavua, ruokaisia vivahteita (marinoituja lihoja), kahvia, muromysliä ja hentoa humlaisuutta. Tuoksu on Ola Dubh 30 kaltainen ollessaan viljainen, maltainen ja mämminen, muttei ihan niin voimakas ja hienostunut kuitenkaan. Täyteläinen ja paahteinen tuoksu.

M: Pehmeä ja maltillinen viljaisa (etenkin kauraisa) paahteisuus tulee miellyttävän hennon savun kera. Vastaleivottua leipää ja kaakaopapuja, kahvia ja hieman lakritsia. Suutuntuma on ruokaisa ja matalan hiilihappoinen sekä hieman makean imelä. Makeus, humalaisuus ja paahteisuus kulkee aika sopivasti käsikädessä. Maustakin hiipuu hieman 30:n monimuotoisuutta ja intensiivisyyttä, mutta sisältää samoja piirteitä. Ehkä hieman palaneempi ja suolaisempi. Viskin makua tästä saa miedon kuivan ja kanervaisen savun tuntumana. Onnistunut ja hyvä olut. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti