29 heinäkuuta 2013

Hibiki 12yo ja 21yo

Suntoryn tislaamon Hibiki oli minulle ensimmäisiä tuttavuuksia japanilaisten viskien maailmaan. Sana tarkoittaa harmoniaa japaniksi. Hibiki-sarja lanseerattiin vuonna 1989 markkinoille.

Tämän sarjan 12-vuotias pullote lanseerattiin alunperin vientimarkkinoille vuonna 2009. Tämä 12-vuotinen viski sisältää bambuhiilen läpi suodatettuja viskejä ja luumulikööritynnyreissä kypsytettyä mallasviskiä. Suntory kypsyttää kahden vuoden ajan luumuliköörinsä paahdetuissa amerikkalaisissa tammitynnyreissä, jonka jälkeen niitä voidaan käyttää kypsyttämään mallasviskiä. Tämä antaa viskille yksilöllisen maun. Tämän maun voi mielestäni hyvin maistaa kyseisestä tisleestä pehmeän maustetun ja kypsän luumun muodossa.

Toinen sarjan pullotteista oli vuonna 1994 julkaistu Hibiki 21yo. Tästä pullotteesta tislaamo ei juuri ole tietoja paljastanut. Jonkinverran löytyy tarinaa, että se olisi samaa tavaraa kuin 17yo, mutta kypsytetty neljä vuotta pidempään. Tiedä häntä sitten. Joka tapauksessa tässä on käytetty enemmän sherrytynnyreissä kypsytettyä viskiä, kuin 12 ja 17 vuotiaissa Hibikin viskeissä.

Suntory Hibiki 12yo, 43% (2012)

T: tämän tuoksu on ollut itselleni parhaita blendien tuoksuja mihin on törmännyt. Pehmeää vaniljaista märkää tammea, kukkaisia niittyjä ja kahvipapuja. Mausteisen ja kypsän luumun tuoksua. Lasiajan kanssa mausteisuus yltyy oikein hyvällä tavalla ja tammen tuoksu korostuu.
M: Hyvin samankaltainen kuin tuoksukin. Pehmeä, mutta ytimekäs ja sopivan potkiva. Vaniljajäätelöä, kermatoffeeta, hieman liimaista kukkaisuutta, luumua ja taatelia. Jälkimaussa lämmintä vaniljakastiketta, kukkaisuutta ja tammitynnyriä. Minusta tämä on loistava blendi.

Suntory Hibiki 21yo, 43% (2013)

T: Tummempi ja pölyisempi sekä muutoinkin sherryisempi tuoksu. Nahkaisia penkkejä, vanhoja puisia huonekaluja, kahvia ja kaakaopapuja, kuivahtaneita appelsiineja ja hieman inkivääriä. Tästä puuttuu 12-vuotiaan hedelmäisyyttä ja mausteisuutta. Ehkä hieman suoraviivaisempi. Vielä lasiajan jälkeenkin tuoksu on aika sulkeutunut.
M: Pientä metallisuutta kuivien rusinoiden, ananaksen ja pähkinän kera. Tästäkin löytyy luumua, mutta raaempana ja kuivempana. Tammen maku on hieman elegantimpana ja hienompana vivahteena. Jonkinverran liimaista ja kanelista taustamakua. Jälkimaussa hienoa tammea löytyy lisää ja sherryisyys kuivattaa suutuntumaa. Tummempi ja hieman sulkeutuneempi tapaus eikä niin yksilöllinen kuin 12-vuotias.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti