07 heinäkuuta 2013

Glenfarclas The Family Cask 1991, 57,9%, cask# 5623

Glenfarclas lanseerasi vuonna 2007 "The Family Cask"-sarjan, jossa alunperin olivat pullottaneet yksittäisiä tynnyreitä heidän vuosikertatislettään aina vuodesta 1952 vuoteen 1994. Toisinsanoen syntyi 43 Single Cask pullotetta. Tästä eteenpäin tarkoitus oli jatkaa sarjaa vuosi vuodelta ja sen jälkeen onkin tullut useita pullotteita ulos. Aika kehuttuja ovat pullot olleet ja hintaakin kertyy jokaiselle. Tosin huomioon otettava seikka, että vanhemmat ovat kuitenkin kohtuu hintaisia kun miettii tisleen ikää ja vastaavan ikäisiä tisleitä muilta tislaamoilta.


Nyt kävi lasissa yksi näistä herkkutisleistä, vuoden 1991 single cask #5623.

T: Ensivaikutelma, VAU! Juuri sitä mitä laadukkaalta sherryherkulta kaipaan. Nenä uppoutuu lasiin ja herkullinen tuoksu pitää kuin kiinni nenästä eikä nuuhkimista haluaisi lopettaa. Vanhaa nahkakangasta, kosteaa kellaria, omenaista kanelipiirakkaa, kenkälankkia, kuivia hedelmiä, mokkaa, suklaata, rusinaa ja kaakaopuuta. Kaikkea hyvällä tavalla ja vieläpä hyvin miellyttävällä voimakkuudella. Tuoksu lupailee kyllä paljon. Lasissa seisseenä tuoksu pehmenee hieman ja tasoittuu, muttei muutu yhtään pliisuksi.

Family Cask 1991
M: Maussa yhdistyy paljon samoja asioita kuin tuoksussa. Ensin pientä kitkerähköä nahkaa, suklaata, kahvia ja hedelmäistä luumukiisseliä. Maku jatkuu tasoittuen makeahkoksi sherryisäksi mausteiseksi kermaliemeksi. Sitten kuivattaa suuta hieman ja alkaa mausteiden pyörre. Neilikkaa, suolaa, maustepippuria ja inkivääriä. Jälkimaussa vaniljaa, pähkinää, muskottia ja nahkaa. On kyllä herkkua.

Tämä toimii hyvin ilman vettä ollenkaan. Vesi lisää kaakaovivahteita ja hiukan mausteisuutta tuoksussa, mutta samalla leikkaa ja yksinkertaistaa hieman tuoksua. Maussa se tuo hiukan öljyisyyttä ja sherryisyyttä, sekä kuivattaa enemmän jälkimakua. Toimii myös veden kanssa kunhan on varovainen.
Maku lunasti melkeimpä sen mitä tuoksu antoi odottaa ja mielestäni kyseessä on loistava sherryviski.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti