25 heinäkuuta 2013

Maisteluilta 23.7.2013. Teemana "täysi-ikäiset ja melkein"

Kaveriporukan kanssa pidettiin taas pienimuotoinen tasting. Teemana oli perus 18-vuotiaita mitä kaapista löytyi kultakin ja mukaan tuli myös muutama "almost 18". Illan ensimmäinen oli joukon kuopus. Sillä lähinnä marinoitiin suu.

Auchentoshan 14yo coopers reserve, 46%

T: toffeeta, juramaista turvetta, lämpimiä kuivia hedelmiä (rusinaa, ananasta), hento vivahde kaakaokahvia ja neilikkaa. Kohtalaisen pistävä tuoksu joka sisältää alkoholisuutta. 
M: metallisuutta, rusinaa, aprikoosia, suolaisuutta ja vaniljaa. Hieman sulkeutunut ja pistävä. Vesi ei korjannut kireyttä vaan viski lässähti. Kokonaisuus siis turhan kireä ja terävä eikä syvyyttä lainkaan. 


Balblair vintage 1995, bottled 2012, 46%

T: kesäinen raikkaus ja kirpeys. Päärynää ja vihreää omenaa yhdistyy sitruunaan ja limeen. Hieman maltaista raakaa viljaa. Vaniljaa ja hitunen kanelia. 
M: ohut ja kevyt rakenne. Kirpeää ja hieman raakaa omenaa ja päärynää. Maku kuitenkin katoaa aika pian. Jälkimaussa tulee vaniljaa, viljaa ja sokerisuutta. 


Old Pulteney 17yo, OB, 46% (2013)

T: sokerista ja sherryvivahteista viljaa, pehmeän makeaa hedelmää, hunajaa ja vaniljaa. 
M: kermaisa vaniljaisuus ja mukavan sherryisä vivahteikkuus peittää suun. Toffeeta, fariinisokeria, taatelia ja viikunaa.  Hieman jouluinen profiili. Aika hyvää. Tasapainoinen. 


The Singleton of Dufftown 18yo, OB, 40% (2012)

T: esanssinen kermatoffee, karhunvatukkaa ja makeaa vanukasta. Tulee mieleen dr. oetkerin marjavanukas. Hieman päälleliimattu tuoksu. 
M: alkuun lässähtänyt ja pehmeä maku. Tämä kuitenkin avautuu makeaksi rusinaiseksi ja pehmeäksi eliksiiriksi. Blendimäinen ympäripyöreys vallitsee, mutta oikeastaan hyvällä mielellä. Jälkimaussa hieman turpeisuutta. Laadukkaan blendin oloinen, joskin hieman makea sellainen. Ihan hyvä. 


Aberlour 18yo, OB, 43% (2013)

Tätä olen maistellu monet kerrat. Arvostelua löytyy täältä. Samoilla linjoilla mennään tälläkin kertaa. 


Glenlivet 18yo, OB, 43% (2013)

T: pehmeä, sherryinen, kuiva ja hieman kukkainen. Syvyyttä löytyy. Suklaata. 
M: maussa samoja piirteitä kuin tuoksussa. Tummaa-, ja maitosuklaata, pähkinää, hieman metallisuutta ja pientä nahkaisuutta. 


Highland Park 18yo, OB, 43% (2012)

T: Tammea, sherryistä vaniljaa, kevyesti, mutta täyteläisesti turvetta ja mineraalia, maanläheisyyttä sammalen, hiekan ja metallikiven muodossa. Lasissa seisseenä tulee lisää makeutta ja mausteisuutta. Myös lääkettä on hieman.
M: lämpimän maanläheinen ja mausteinen. Tammitynnyriä ja viinivivahdetta. Sherryn kuivia hedelmiä ja pähkinää sekoittuu mausteisiin ja vaniljaan. Pientä metallikivisyyttä. Jälkimaussa kuivattuja taateleita, rusinoita ja aprikoosia. Myös turve ja pieni savuisuus lämmittää koko matkan ajan. Hyvin monimuotoinen ja täyteläinen viski.

Illan kattaus

Illan leijonaksi valitsin Old Pulteneyn. Mielestäni hyvä hinta/laatu suhde ja muutenkin positiivisen maukas kokemus. Samalle viivalle yltää tosin myös Highland park, mutta Pulteneyn valitsin tälläkertaa hieman ylemmäksi minulle uuden tuttavuutensa vuoksi. Illan lammas oli Auchentoshan. Ei vain avautunut minulle (eikä pahemmin muillekaan) tälläkertaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti