25 heinäkuuta 2013

The Balvenie DoubleWood 17yo, 43%

Balvenien tisleisiin olen alkanut suhtautumaan hieman varauksella. Tämä johtuu siitä, että olen huomannut monen "erilaisen" version maistuvan aika samankaltaiselle. Eihän siinä mitään, mutta kun siinä on sellainen pieni vivahde, joka muistuttaa minua palasaippuasta ja se on hunaja-laventeli. Joissakin tämä häiritsee minua enemmän (Golden Cask) ja joissakin vähemmän, tai ei lainkaan (PortWood). Hyviähän nämä Balveniet ovat olleet kylläkin.

Nyt tarkemmassa syynissä on Balvenie DoubleWood 17yo. Kyseessä siis hiljattain (2012) lanseerattu "isoveli" DoubleWood 12yo rinnalle perusrangeen. 12-vuotinenhan on yksi yleisimmistä pulloista mitä baarien hyllyillä näkee. Tätä on kypsytetty pääosin amerikkalaisissa tammitynnyreissä (ex-bourbon) ja viimeistelty eurooppalaisissa tammitynnyreissä (ex-sherry), kuten 12-vuotiaskin. Isoin ero on siis viisi lisävuotta kypsytyksessä.

12-vuotias doublewood on mielestäni ihan hyvää hunajaisine ja maltaisine piirteineen. Pehmeä ja suun täyttävä hieman bourbonmausteinen yksilö. Sherryisyys on hyvin maltillista tuoden lähinnä pientä kontrastia ja pyöreyttä. Odotan tästä 17-vuotisesta versiosta enemmän sherryisayyttä ja syvempää makua. Myös jälkimaku saisi olla pidempi. Hintaa tälle uudelle tulokkaalle nimittäin kertyy vähintään 1/3 lisää.


The Balvenie DoubleWood 17yo, 43% (2012)

T: Hunajainen viljajauhoinen ja tomusokerinen pöllähdys täyttää tuoksun alkuun. Hieman hunaja-laventelia ja maltaista höyryä. Lasiajan jälkeen tuoksu pehmenee ja sokeriset ja hunajaiset piirteet korostuu. Tuoksu paranee. Pientä paahdetun karamellin tuoksua. Sherryisyyttäkin on aistittavissa kevyen nahkaisuuden ja paahteisen mantelin muodossa ja on tuntuvampana kuin 12-vuotiaassa.

M: maku on pehmeä ja hunajainen. Vaniljaisuutta aukeaa mantelin ja kuivien hedelmien (taateli ja luumu) sekä hedelmä-mantelikakun kanssa. Viljaisuus on hieman katkeraa ja greipinsävyistä. Jälkimaku on makean maltainen ja myös hitusen sitruksisen/greippisen makuinen. Suuhun jää kohtalaiseksi ajaksi pieni hunajaisuuden "puutunut" tunne.


Tämä menee melkein "ihan hyvää"-luokkaan. Ehkä "ylempään ihan hyvää"-luokkaan. Ehkä hieman parempi ja syvempi kuin 12yo, mutta ei hintaeronsa väärti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti