31 elokuuta 2015

Alkosta ja travel retail -myynnistä: Auchentoshan Three Wood & Solera

Tarkasteluun kaksi lowland-viskiä, jotka tulee Auchentoshanin tislaamolta. Kyseinen tislaamo on Skotlannin ainoa, joka tislaa koko tuotantonsa kolmeen kertaan (triple distilled) tutumman kahden sijaan. Kolmen tislauksen jälkeen tisleen vahvuus on jo yli 80% alkoholia. Voisi olla mielenkiintoista maistaa new makea.

Tällä hetkellä tislaamon perusvalikoimaan kuuluu viisi pullotetta – American Oak, Three Wood, sekä 12-, 18- ja 21-vuotiaat. Näiden lisäksi on travel retail -sarja, joka avitti Auchentoshanin myyntiä melko lailla – Springwood, Heartwood, 14yo Cooper's Reserve, Silver Oak ja otsikon Solera. Jottei homma olisi niin yksinkertaista, löytyy vielä iso läjä rajoitetun erän julkaisuja, kuten eri vuosikertoja ja Valinch.

perusvalikoima
Travel retail valikoima
Nyt keskitytään kuitenkin perusvalikoiman Three Woodiin ja matkustusmyynnin Soleraan. Ensimmäinen näistä on melko laajasti olluit saatavilla jo hyvän aikaa. Three Wood on tällä hetkellä Alkon tilausvalikoimissa hintaan 65,40€. Nettikaupoista tätä saa noin 45-50€ hintaan. Kyseinen viski on kypsytetty alkuun ex-bourbontynnyreissä, jonka jälkeen se käy vielä oloroso- ja pedro ximenez -sherrytynnyrikypsytykset.

Auchentoshan Solera on puolestaan jopa hieman harvinaisempi pullote. Se ei komeile jokaisen lentokentän, tai laivan jyllyillä ja hintakin on yleensä ollut aika suolainen ikämerkinnättömäksi viskiksi. Muutamia kertoja olen tähän törmännyt ruotsin- ja tallinnanlaivoilla, mutta yli 110€ hinta on pitänyt huolen, että pullo on jäänyt hyllyyn. Toki asiaan vaikutti myös se, etten ollut maistanut viskiä aiemmin.

Tämän pullon löysin Silja Symphonilta elokuun puolivälissä ja sen hinta oli alennettu houkuttelevaan 79€. Kysyin laivamyymälän henkilökunnalta maistiaisia ja maiston jälken totesin hinta/laatu-suhteen erittäin hyväksi. Auchentoshan Solera on nimetty sherryn kypsytystavan mukaan, mutta ei ole itse kypsytetty solera menetelmällä, vaan alkukypsytyksensä jälkeen tämä on viimeistelty PX sherrytynnyreissä. Alkoholipitoisuus 48%, mutta harmillisesti tuotteesta löytyy myös keinoväritystä, E150.Auchentoshan Three Wood, 43% (2014)

Tuoksu appelsiinisen suklainen ja miedon mineraalisen sherryinen. Selkeää makeutta sherrystä, mutta ei nahkaista ja kuivaa, vaan ennemminkin makeaa ja hedelmäistä. Nuorempaa olemusta tulee hunajaisen maltaisuuden myötä.

Maku alkaa rauhallisen maltaisena ja hunajaisena. Appelsiinit ja suklaa tulee perässä. Suutuntuma on puolikuiva ja liukas. Ei kihelmöi, vaan voimistuu rauhallisesti. Veden kanssa kannattaa edetä varoen. Jälkimaussa tulee selkeitä oloroso-sherryn piirteitä, nahkaisuutta ja kuivaa hedelmäisyyttä, ei kumia.


Three Wood
Auchentoshan Solera, 48%

Tuoksu voimakkaan sherryinen, hieman kirpeä ja mausteinen. Samaa appelsiinisuutta kuin edellisessä, mutta miedommin. Nahkaisia ja suklaisia piirteitä. Hieman iäkkäämpää sherryaromikkuutta. Lupailee paljon.

Maussa on paljon enemmän intensiiviyttä kuin edellisessä. Kuivaa hedelmää, jossa miedosti raikastakin hedelmää seassa, nahkaisuutta, suklaata ja luumukiisseliä. Sherryisyys tuntuu jo hieman iäkkäämmältä kuin edellisessä, mutta punaviinimarjaisuus tuo myös nuorempaa maun tuntua. Hunajainen suklaisuus viimeistelee jälkimaussa. Tämä on aika hyvä NAS, etenkin alle 80€ hinnalla.


Solera

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti