28 elokuuta 2015

Alkosta: Hiisi Humulus Lupus tupla-IPA

Ruokalassa on juuri valittu viikon olut ja se sattui sopivasti olemaan juuri maistamani Hiisin Humulus Lupus. Jyväskyläläisen pienpanimon imago on astetta hienompi, kuten jo kotisivutkin vihjailevat. Pulloissa komeilee tyylikkäät etiketit. Nimet puhuvat puolestaan: Rakki, Raivoava Rakki ja nyt vihainen susi? Siis otsikon Humulus Lupus.

Humulus Lupus tarkoittaa latinaksi humalaa ja Canis Lupus sutta. Siksi ehkä tämän pullon hienosta etiketistä löytyy pari sutta. Samoin löytyi myös edellisestä versiosta Humulus Lupusta, jota oli tarjolla taannoin Helsinki Beer Festivaleilla ja olutravintoloissa. Nyt olutta on saatavilla valikoiduista Alkoista tilausvalikoiman kautta. 

Turhaan humalaa ei nimeen ole tuotu, sillä onhan kyseessä double IPA. Raivoavasta Rakista on resepti tuplattu (huhuu, ootko tuplannu annoksen?.... sori, oli pakko) ja Alkon mukaan katkerot 62,2 EBU. Ensimmäisessä versiossa maltaina oli käytetty 95% Pale Ale -mallasta ja lähes 90 EBU katkeruus repäistiin Magnum- ja Simcoe-humalilla. Aromi- ja kuivahumaloinnista vastasi Amarillo, Simcoe ja Cascade. Tässä uusimmassa keitossa on käytetty aika lailla samaa reseptiikkaa, mitä nyt humalapuolelta on Magnumin sijaan käytetty Herkulesta humalien saatavuuden johdosta.

Yksin olutta ei tarvinnut kotiterassilla juoda, kun Tiku (tai Taku) ilmestyi piha-aidalle tonnin seteli -ilme päällä useaksi minuutiksi kadehtien lasissa majailevaa olutta.Hiisi Humulus Lupus, 9% (2015)

Tuoksussa tuoretta vihreää mausteista humalaa. Nuoren kuusen havuisuutta, mietoa pihkaa ja runsaasti keksistä maltaisuutta. Kirpeää hedelmäisyyttä. Selkeästi tuhti tuoksu, niin kuin dipalta saattoi odottaa.

Maussa maltaisuus ja humaluus on mukavan sopusuhdassa. Humala ei kuivata ja puraise kieltä kokonaan pois, vaan päästää maltaisen rungon maukkaan puolen esiin – keksiä, pähkinää ja mantelikakkua. Taustalla velloo hedelmäistä humalaa. Jälkimakuun jää keskiasteisesti katkeruutta ja greippistä hedelmää. Kohtuu hyvin juotavissakin. Ei pöllöm... sudempi. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti